Skriftlig spørsmål fra Himanshu Gulati (FrP) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1397 (2021-2022)
Innlevert: 27.02.2022
Sendt: 28.02.2022
Besvart: 07.03.2022 av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen

Himanshu Gulati (FrP)

Spørsmål

Himanshu Gulati (FrP): Hva tenker statsråden om at Norsk-Tipping står på kundelisten til selskaper som Sportradar og Quickspin som også leverer sport og kasinotjenester til utenlandske spillselskaper, mens de ikke vil delta i felles nordiske forskningsprosjekter i regi av norske universiteter fordi utenlandske spillselskap (med tillatelse i de land de skulle dele data fra) skulle være en del av samarbeidet, og har statsråden svart feil til meg når hun skrev at "slike selskaper stenges også ute fra leverandørkontrakter med Norsk Tipping"?

Begrunnelse

I Dagens Næringsliv 14. februar 2022 kan man lese at selskapet Sportradar, som leverer oddstjenester og hjelper med risikostyringen for spillselskaper, står på kundelisten til Norsk Tipping og totalt 900 andre bettingselskaper.
Statsråden har i sitt svar til meg, på spørsmål om forskning fra Spillforsk ved Universitet i Bergen (spørsmål dok. nr. 15:942 (2021-2022)), svart følgende:

«For det første ønsker ikke Norsk Tipping å bidra til å legitimere uregulerte selskapers virksomhet ved å delta i felles prosjekter. Dette er ikke nytt. Norsk Tipping har de siste årene avslått flere forespørsler om samarbeid fra selskaper i tilsvarende posisjon. Slike selskaper stenges også ute fra leverandørkontrakter med Norsk Tipping.»

Anette Trettebergstuen (A)

Svar

Anette Trettebergstuen: For å besvare representantens spørsmål kan det være hensiktsmessig å dele aktørene i det globale spillmarkedet i to grupper. Den første gruppen er spilloperatørene. Disse tilbyr spill direkte til forbrukerne. Norsk Tipping er en spilloperatør som har lov til å tilby spill til norske forbrukere og Kindred/Trannel/Unibet er eksempler spilloperatører som tilbyr spill til norske forbrukere uten tillatelse. Den andre hovedgruppen er spilleverandører som har spesialisert seg på leveranser til spilloperatørene. Sportradar og Quickspin, som representanten nevner i sitt spørsmål, er eksempler på leverandører til den globale spillindustrien. Disse tilbyr ikke spill ulovlig til norske forbrukere. Noen aktører har roller både som spilloperatør og spilleverandør.
Som jeg viste til i mitt svar oppgir Norsk Tipping at selskapet de siste årene har avslått flere forespørsler om samarbeid fra spilloperatører som tilbyr spill ulovlig til norske forbrukere. Disse selskapene er forhindret fra å delta i anbudskonkurranser om levering av tjenester til Norsk Tipping. Det er også inntatt bestemmelser i en rekke leverandørkontrakter for å stenge disse selskapene ute fra leverandørsamarbeid med Norsk Tipping.
Det er riktig at enkelte av Norsk Tippings leverandører også leverer tjenester til spilloperatører som tilbyr spill ulovlig i Norge og i andre markeder. Norsk Tipping har imidlertid sett det nødvendig å kjøpe tjenester også fra disse i noen sammenhenger for å sikre en konkurransedyktig og effektivt drevet spillportefølje til norske forbrukere.
Norsk Tipping er prinsipielt av den oppfatning at det er utfordrende at spilleverandører understøtter ulovlig spillaktivitet i Norge. Norsk Tipping har derfor i en rekke anskaffelser satt som kvalifiseringskrav til leverandørene at de ikke skal bidra til å understøtte spilloperatørers ulovlige spilltilbud i Norge, blant annet innenfor ID- og betalingstjenester. På denne måten bidrar Norsk Tipping til at det blir vanskeligere å tilby spill ulovlig til norske forbrukere, samtidig som det forhindrer at innsikt om det norske markedet kommer havner hos spilloperatører som ikke driver lovlig i Norge. Norsk Tipping følger utviklingen i leverandørmarkedet løpende. På sikt er målet at færrest mulig av spilleverandørene til Norsk Tipping skal ha leverandøraktivitet som ikke respekterer norsk spillregulering.