Skriftlig spørsmål fra Kathy Lie (SV) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:1432 (2021-2022)
Innlevert: 02.03.2022
Sendt: 03.03.2022
Besvart: 10.03.2022 av landbruks- og matminister Sandra Borch

Kathy Lie (SV)

Spørsmål

Kathy Lie (SV): Norge forbereder seg på å ta imot tusener av flyktninger fra Ukraina, men mangler tilsynelatende en plan for familiedyrene som mange av flyktningene har med seg. Internett er oversvømt av hjerteskjærende bilder av mennesker på flukt med det mest dyrebare de har, som for mange inkluderer familiedyr. Man ser folk som frakter med seg hunder, katter, kaniner, fugler, akvariefisk for å slippe å skilles fra dem og etterlate dem hjelpeløse i et land som de ikke vet om de kan vende tilbake til.
Hvordan vil Norge ta imot disse?

Begrunnelse

Mens flere land, som Romania, Polen, Ungarn og Slovakia, har lettet på restriksjonene, slik at flyktninger med dyr får krysse grensene uten at alle kravene til forflytning av familiedyr er oppfylt (kjæledyrpass, microchip og rabiesvaksine), nevner ikke norske myndigheter dyrene med et ord. Hvis Mattilsynet skal behandle disse på ordinært vis, risikerer man en bisarr situasjon der flyktninger som kommer med sine høyt elska familiedyr får dem beslaglagt på grensa. Etter reglene vil eierne da få valget mellom avliving, karanteneopphold på flere titalls tusen kroner eller retur til hjemlandet. For flyktninger som står omtrent på bar bakke kan avliving bli den eneste utveien.
Flere mener at Norge i en krisesituasjon bør følge andre lands eksempel og gjøre unntak fra regelverket. Alternativt bør den norske stat dekke utgiftene til karanteneopphold.

Sandra Borch (Sp)

Svar

Sandra Borch: Krigen i Ukraina fører til at det kommer flere flyktninger til Norge, og noen av disse flyktningene har med seg kjæledyret sitt. Mattilsynet har ansvaret for å kontrollere kjæledyr ukrainske flyktninger tar med seg til Norge. Jeg er glad for at Mattilsynet har startet arbeidet med å forberede mottak av kjæledyr fra Ukraina, og at de holder meg løpende orientert om saken.
Ukraina er en ikke-listeført tredjestat og har en annen dyrehelsestatus enn Norge, særlig når det gjelder rabies. Det er derfor strenge regler for innreise med kjæledyr fra Ukraina til Norge og andre land i EU og EØS. Med bakgrunn i krigen i Ukraina har Mattilsynet likevel åpnet for å gi en viss fleksibilitet i reglene for innreise med kjæledyr fra Ukraina. Fordi det er sannsynlig at enkelte av disse kjæledyrene ikke oppfyller de dyrehelsemessige kravene for innreise til Norge, vil Mattilsynet kontrollere alle kjæledyrene ved grensepassering. Nødvendige tiltak for å sikre en fortsatt god dyrehelse og folkehelse i Norge vil bli gjennomført. Dette innebærer kontroll av status for rabiesvaksine. Ved behov vil det bli tatt blodprøver for å sjekke at vaksinen mot rabies virker. Kjæledyret må være i karantene ved en karantenestasjon eller tilsvarende, inntil tilfredsstillende blodprøvesvar foreligger. Deretter vil det bli gjort en individuell vurdering av muligheten for hjemmeisolat på kjent adresse. Uvaksinerte kjæledyr vil bli vaksinert mot rabies og holdt i karantene i minst 4 måneder etter ankomst. Hunder vil også motta parasittbehandling mot revens lille bendelorm, dersom det ikke er gjennomført før innreise. Umerkede kjæledyr vil bli ID-merket av veterinær. Flyktninger med kjæledyr fra Ukraina vil ikke bli belastet økonomisk for nødvendige tiltak Mattilsynet gjennomfører i forbindelse med grensepassering.
På Mattilsynets nettsider er det lagt ut informasjon om hvilke regler som gjelder for disse kjæledyrene fra Ukraina. https://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/reise_med_kjaledyr/reise_med_og_innforsel_av_hund_katt_og_ilder_til_norge/kjaeledyr_fra_ukraina__pets_from_ukraine.45982