Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:1474 (2021-2022) Innlevert: 06.03.2022 Sendt: 07.03.2022 Besvart: 15.03.2022 av forsvarsminister Odd Roger Enoksen
Roy Steffensen (FrP): Partiet Rødt vil trekke Norge ut av Nato, og mener det gjør Norge tryggere forsvarsmessig. I sitt alternative statsbudsjett for 2022 har de foreslått å stanse all kjøp av F 35, og de foreslår en liten styrking av Heimevernet. Tittelen på Rødts alternative budsjett er "Fordi det er mulig". Mener statsråden det er mulig å styrke forsvarsevnen vår ved å erstatte F-35 og norsk Nato medlemskap med noen flere heimevernssoldater, flere gevær og noen dager ekstra HV-øvelse?
Odd Roger Enoksen: Forsvaret av Norge har i hele etterkrigstiden basert seg på medlemskapet i NATO. Dette valget ble i sin tid tatt som følge at vi er en del av det vestlige verdifellesskapet, og i erkjennelsen av at det for et lite land er tryggere å være del av en forsvarsallianse som baserer seg på kollektiv sikkerhet, enn å stå alene. Den sikkerhetsgarantien som store allierte land gir i kraft av sin militære styrke, vil være svært krevende for Norge å skulle kompensere for ved en eventuell utmeldelse av NATO. Denne vurderingen har ligget fast under skiftende regjeringer gjennom flere tiår, og er styrket som følge av den senere tids hendelser. Kampflyvåpenet utgjør en vesentlig del av den samlede forsvarsevnen i et moderne forsvar. Norge har lang tradisjon for å operere kampfly, og det er vanskelig å se at det skulle foreligge sikkerhets- og forsvarspolitiske grunner til at vi skulle gå bort fra å ha en slik kapasitet som del av Forsvaret. Heimevernet spiller også en meget viktig rolle i forsvaret av Norge, og regjeringen har derfor foreslått å styrke Heimevernet. Moderne kampfly fyller imidlertid en annen rolle enn landstyrker. Vi skal derfor både ha kampfly og styrket heimevern.