Skriftlig spørsmål fra Sofie Marhaug (R) til kommunal- og distriktsministeren

Dokument nr. 15:1480 (2021-2022)
Innlevert: 07.03.2022
Sendt: 07.03.2022
Besvart: 14.03.2022 av kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram

Sofie Marhaug (R)

Spørsmål

Sofie Marhaug (R): Kan statsråden redegjøre for prosessen rundt en eventuell oppløsning av Kinn og hvorvidt man anser det som mulig at Kinn kan følge samme fremdrift som de tvangssammenslåtte kommunene som skal løses opp i tide til valget 2023?

Begrunnelse

Politisk ledelse i Kinn henvendte seg i desember 2021 til departementet for å få klargjort hvorvidt Kinn kan komme i posisjon til å løse opp kommunen på samme måte og med samme fremdrift som tvangssammenslåtte kommuner har blitt invitert til å gjøre. Det ble i svar fra departementet redegjort for prosess etter Inndelingslova og stadfestet at søknad måtte sendes innen 1. mars dersom valg til nye kommunestyrer skal kunne gjøres i 2023.
Mot denne bakgrunnen vedtok Kinn kommunestyre 10. februar 2022 å sende søknad om å få igangsatt utredning etter Inndelingslovas bestemmelser, og sendte søknad til departementet (Statsforvalteren). I nylig korrespondanse fra departementet oppstår det imidlertid et problem, da det her fremgår at dersom Kinn skal kunne bli oppløst i tide til valget 2023 så måtte hele utredningsarbeidet vært ferdigstilt innen 1. mars. Dette er i motstrid med hva politikerne i Kinn tverrpolitisk har forstått og hva som har fremkommet i tidligere korrespondanse med departementet. Dette skaper naturlig nok både forvirring og bekymring da dette vil bety at det vil gå ytterligere en politisk periode før man eventuelt kan løse opp kommunen.

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Statsforvalteren i Vestland har, på bakgrunn av et kommunestyrevedtak og påfølgende søknad fra Kinn kommune, oversendt en vurdering og tilrådning til Kommunal- og distriktsdepartementet om at det bør settes i gang en utredning av en mulig deling av Kinn kommune.
I henhold til inndelingsloven § 9 er det departementet som avgjør om det skal settes i gang en utredning, og hva som er nødvendig omfang av en utredning. Jeg mottok nylig statsforvalterens vurdering og tilrådning i denne saken, og vil gjøre en nærmere vurdering av om saken skal utredes. Det er derfor for tidlig å si noe om det videre tidsløpet for denne konkrete saken.
Generelt er det imidlertid slik at det er vanlig praksis i grenseendringssaker at statsforvalteren får oppdraget med å gjennomføre selve utredningen. Når det gjelder deling, bør utredningen omhandle relevante forhold, som blant annet hvilke konsekvenser delingen vil få for samfunnsutviklingen i kommunen, tjenester til innbyggerne (herunder at ev. nye kommuner kan ivareta lovpålagte oppgaver), myndighetsutøvelse og lokaldemokratiet. Det må vurderes om det skal gjennomføres en innbyggerhøring i den aktuelle kommunen. I saker om deling må kommunestyret selv uttale seg. Det må derfor beregnes tid til behandling i kommunestyret. Normalt vil det medgå minimum 3-4 måneder til statsforvalterens arbeid med å gjennomføre en tilstrekkelig og godt opplyst utredning. Etter at saken er utredet, og kommunestyret har fått anledning til å uttale seg, må departementet ta stilling til om det er grunnlag for deling.
Etter et eventuelt vedtak om deling må det settes av tilstrekkelig tid til nødvendige forberedelser og gjennomføring av vedtaket, både for kommunen og for staten. Det kreves særlig tilrettelegging av hensyn til valggjennomføring og endringer i statlige registre.