Skriftlig spørsmål fra Per-Willy Amundsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1482 (2021-2022)
Innlevert: 07.03.2022
Sendt: 07.03.2022
Besvart: 15.03.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Per-Willy Amundsen (FrP)

Spørsmål

Per-Willy Amundsen (FrP): Ble sikkerhetsloven vurdert før det ble besluttet å gi innsyn i hvilke politiansatte som betaler kontingent til NNPF ved lønnstrekk, og hvilke bestemmelser i sikkerhetsloven ble eventuelt vurdert?

Begrunnelse

Det vises til mine tidligere spørsmål nummer 940 og 1288 vedrørende beslutningen om å gi innsyn i hvilke politiansatte som betaler medlemskontingent i NNPF ved lønnstrekk, og statsrådens svar på disse spørsmålene.
Statsråden viser i sitt svar av 25.01.22 på spørsmål nummer 940 til flere lovverk som er vurdert ved avgjørelsen om å gi innsyn. Det vises her til offentleglova, politiregisterloven og forvaltningsloven. Det er imidlertid ingen henvisning til Lov om nasjonal sikkerhet (sikkerhetsloven), Lov-2018-06-01-24.
Det ønskes på denne bakgrunn svar på om sikkerhetsloven ble vurdert i prosessen som ledet frem til beslutningen om å gi innsyn. Dersom denne loven ble vurdert, ønskes det svar på hvilke bestemmelser som ble vurdert og hvilke vurderinger man gjorde av om disse var relevante for avgjørelsen om å gi innsyn.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Det følger av offentleglova § 13 første ledd at opplysninger som er underlagt taushetsplikt i lov eller i medhold av lov, er unntatt fra innsyn. Taushetsplikten etter sikkerhetsloven gjelder informasjon som er gradert, jf. sikkerhetsloven § 5-4 annet ledd. Ingen av dokumentene eller opplysningene som det er gitt innsyn i i denne saken, var gradert. Gradering måtte eventuelt ha vært fastsatt av Politidirektoratet på grunnlag av at opplysningene kunne skade nasjonale sikkerhetsinteresser om de ble kjent for uvedkommende.
Det forelå derfor ikke noe grunnlag for å vurdere unntak fra innsyn ut fra sikkerhetsloven i den aktuelle saken.