Skriftlig spørsmål fra Kari-Anne Jønnes (H) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1518 (2021-2022)
Innlevert: 09.03.2022
Sendt: 10.03.2022
Besvart: 17.03.2022 av næringsminister Jan Christian Vestre

Kari-Anne Jønnes (H)

Spørsmål

Kari-Anne Jønnes (H): Kan statsråden redegjøre for fremgangen for den juridiske og tekniske gjennomgangen av Mercosur-avtalen og når vi kan forvente at den vil være i effekt?

Begrunnelse

Sammen med EFTA-landene Sveits, Island og Liechtenstein signerte Norge frihandelsavtale med Mercosur-landene Argentina, Brasil, Paraguay og Uruguay i august 2019. Regjeringen opplyser på sine nettsider at avtalen nå gjennomgås for teknisk og juridisk gjennomgang, samt enkelte tekniske avklaringer.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Avtaleutkastet er ikke undertegnet av partene. Når hele avtalen er gjennomgått, vil tekstene bli gjort offentlig tilgjengelig. Regjeringen vil da ta stilling til undertegning av avtalen og fremleggelse av proposisjon til Stortinget om samtykke til ratifikasjon. Det er stor usikkerhet om når dette kan skje.
Den tekniske og juridiske gjennomgangen har pågått siden august 2019. Et hovedformål med gjennomgangen er blant annet å sikre konsistent begrepsbruk og intern sammenheng i avtalen. Et annet formål med gjennomgangen er å avklare spørsmål hvor det ble oppnådd enighet under forhandlingene, men hvor dette ikke var nedfelt skriftlig. Prosessen har fortsatt med digitale møter under pandemien, men så langt uten at partene har kunnet avslutte gjennomgangen.
Samtidig er konflikten rundt den pågående avskogingen i Amazonas en vesentlig årsak til at prosessen med å ferdigstille avtalen har trukket ut i tid. Norge og EFTA har overfor Mercosur gitt klart uttrykk for våre bekymringer knyttet til dette. EU-kommisjonen har opplyst at EU vil be om tilleggsavtaler vedrørende avskoging og urfolks rettigheter før signering og ratifikasjon av EUs frihandelsavtale med Mercosur. Norge følger sammen med de øvrige EFTA-landene EUs initiativ nøye. Når det er nærmere avklart hvilke tilleggsavtaler EU og Mercosur eventuelt blir enige om, vil vi vurdere om en tilsvarende løsning også kan være aktuell for EFTA. Fra regjeringens side er det viktig at løsningen blir god nok ut fra norske behov.