Skriftlig spørsmål fra May Helen Hetland Ervik (FrP) til finansministeren

Dokument nr. 15:1523 (2021-2022)
Innlevert: 09.03.2022
Sendt: 10.03.2022
Besvart: 18.03.2022 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

May Helen Hetland Ervik (FrP)

Spørsmål

May Helen Hetland Ervik (FrP): Vil Regjeringen iverksette tiltak, komme med kompensasjonsordninger, for å demme opp mot den høye og økende drivstoffprisen som rammer transportnæringen og folk flest?

Begrunnelse

Den siste tiden har vi sett en kraftig økning i bensin og dieselprisene.
Senest onsdag 9. mars kunne vi se priser på over 26 kroner for dieselen i Stavanger-regionen og over 27 kroner i Tromsø.
Høyere drivstoffpriser gir høyere inntekter til staten.
Folk flest over hele landet er avhengig av bilen i hverdagen, spesielt i distriktene er man avhengig av bilen for å komme til og fra jobb, skole/barnehage og fritidsaktiviteter. Næringslivet er helt avhengig av å godstransport med frakt råstoff inn og ferdige produkter ut fra sine virksomheter, samtidig som vi er helt avhengig av transport av varer til og fra distriktene.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Energiprisene har økt betydelig gjennom 2021 og inn i 2022. Krigen i Ukraina har de siste ukene ført til ytterligere prisøkning og drivstoff. Det er store variasjoner i drivstoffprisene, både fra sted til sted og over tid.
Det er mest sannsynlig at de høye drivstoffprisene ikke vil vedvare over tid. Oljeprisen steg kraftig etter Russlands invasjon i Ukraina 24. februar og nådde et toppunkt på om lag 130 US dollar per fat den 8. mars. Deretter har oljeprisen falt og omsettes nå for om lag 100 US dollar per fat. Prisene i terminmarkedet tilsier at markedsaktørene forventer ytterligere reduksjoner i oljeprisen fremover. Et fall i oljeprisen vil gi reduserte drivstoffpriser. Den fremtidige prisutviklingen på råolje, og dermed på drivstoff, er svært usikker.
Endringer i skatter og avgifter bør vurderes samlet i forbindelse med statsbudsjettet, slik at en ser sammenhengen i skatte- og avgiftspolitikken. Ved endringer i viktige rammebetingelser kan det være aktuelt å vurdere justeringer i skatter og avgifter i revidert nasjonalbudsjett. Regjeringen vil 12. mai 2022 legge frem forslag til Revidert nasjonalbudsjett 2022. Det vil være naturlig å vurdere eventuelle endringer i skatter og avgifter i den sammenhengen.