Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til finansministeren

Dokument nr. 15:1560 (2021-2022)
Innlevert: 14.03.2022
Sendt: 14.03.2022
Besvart: 21.03.2022 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): SVs Kari Elisabeth Kaski foreslo i januar i år skatteøkninger for å betale for koronatiltakene, slik at man hentet inn igjen de økte utgiftene staten hadde hatt med koronamidler og støtte til folk og næringsliv siden pandemien startet.
Kan statsråden avklare om det er dette som foregår i praksis nå, og er det regjeringen med SVs oppmuntring som krever tilbake støttemidlene fra befolkningen og næringslivet, slik at staten får tilbake enhver krone som ble gitt under koronapandemien?

Begrunnelse

SVs finanspolitiske talsperson ville i januar øke skattene for å betale for koronatiltakene siden pandemien startet.
Sv er regjeringens støtteparti og nødvendig for at regjeringen skal få flertall i Stortinget.
Regjeringens sendrektighet hva gjelder støtteordninger til husholdningen kombinert med at næringslivet ikke får støtte, medfører i praksis en gigantisk skatteøkning for folk flest.
Støtteordningene som er lansert medfører et prisnivå som ligger mer enn dobbelt så høyt som gjennomsnittsprisen de siste ti årene, selv med strømstøtteordningen.
Dette medfører en overføring av verdier fra private husholdninger og næringsliv til staten som er uten sidestykke i moderne tid. Er årsaken til regjeringens svake pakker og sendrektighet et ønske om å gi SV en seier i saken om å øke skattene for å betale for koronatiltakene.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Det legges ikke opp til at støtte gitt gjennom koronastøtteordningene skal tilbakebetales, med unntak av de tilfeller der bedriftene eller husholdningene har fått støtte urettmessig eller mer støtte enn de har krav på.
Strømstønadsordningen for husholdninger som er vedtatt av Stortinget, gjelder foreløpig for perioden desember 2021 – mars 2022. Regjeringen har varslet at den vil foreslå forlengelse av ordningen. Under strømstønadsordningen er det heller ikke satt krav om tilbakebetaling, annet enn i tilfeller hvor stønad er utbetalt til noen som ikke er rettmessige mottakere. Regjeringen har videre etablert strømstøtteordninger for frivillige organisasjoner og jordbruks- og veksthusnæringen, økt bostøtten, gitt et ekstraordinært stipend til studenter, økt støtten til kommunene for å dekke økt utbetaling av sosialhjelp som følge av høye strømpriser, og økt midlene til energisparetiltak gjennom Enova. Dette er midlertidige tilskudd som en ikke legger opp til at skal tilbakebetales. I tillegg er det innført en lavere vintersats i elavgiften for å ta hensyn til at husholdningenes strømkostnader typisk er høyest i vintermånedene.
Regjeringen har videre varslet forlengelse av strømstønadsordningene til husholdninger, jordbruks- og veksthusnæringen og frivillige organisasjoner til og med mars 2023.
For øvrig har regjeringen gjort skattesystemet mer sosialt og geografisk omfordelende i tråd med Hurdalsplattformen. I det vedtatte budsjettet for 2022 reduserte vi inntektsskatten for de med inntekter under 750 000 kroner og økte skatten for andre. Formuesskatten er gjort mer rettferdig og økt særlig for de med store formuer. Regjeringen vil vurdere endringer for ytterligere omfordeling gjennom skattesystemet i forbindelse med fremtidige budsjetter.