Skriftlig spørsmål fra Tor André Johnsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1586 (2021-2022)
Innlevert: 15.03.2022
Sendt: 16.03.2022
Rette vedkommende: Kultur- og likestillingsministeren
Besvart: 23.03.2022 av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen

Tor André Johnsen (FrP)

Spørsmål

Tor André Johnsen (FrP): Vil statsråden ta initiativ til å få vurdert om en gjenåpning av FM-nettet styrker vår sivile beredskap, og vil en slik vurdering være en del av mandatet til totalberedskapskommisjonen?

Begrunnelse

Det riksdekkende norske FM-nettet ble slukket i desember 2017, og det er i dag kun deler av landet som har lokalt operativt FM-nett.
Det er på bakgrunn av det endrede situasjonsbildet i Europa og den betydningen det har for sikkerhetssituasjonen i våre nærområder, grunn til å se på vår nasjonale beredskap for krigs- og krisesituasjoner. Det å ha beredskap for kommunikasjon mellom relevante aktører i en slik situasjon er en vesentlig del av en slik beredskapsvurdering.
Det er på denne bakgrunn ønskelig å få vite om statsråden vil ta initiativ til å få vurdert om en gjenåpning av FM-nettet styrker vår sivile beredskap, ved at vi da får en kommunikasjonsplattform som er uavhengig av det ordinære mobilnettet.

Anette Trettebergstuen (A)

Svar

Anette Trettebergstuen: Omleggingen fra analog til digital radio har strukket seg over mange år og er blant annet forankret i to stortingsmeldinger og Stortingets behandling av disse. I forkant av slukkingen av riksdekkende FM-sendinger i 2017 ble det foretatt grundige vurderinger både av DAB-nettets befolkningsdekning og beredskapsmessige konsekvenser av å slukke riksdekkende FM-sendinger. Daværende justis- og beredskapsminister redegjorde om disse spørsmålene i Stortinget i desember 2016. Han viste til at Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) vinteren 2015 konkluderte med at NRKs DAB-nett, regionblokken, hadde en befolkningsdekning på 99,5 pst. per januar 2015. Høsten 2016 ba Kulturdepartementet Nkom om en ny dekningsberegning etter at NRK hadde bekostet ytterligere 128 DAB-sendere i sitt nett. Nkoms nye tall viste at befolkningsdekningen i NRKs DAB-nett var på 99,7 prosent, altså minst like god som FM-nettets dekning på om lag 98,6 prosent i FM stereo og 99,6 prosent i FM mono. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) utarbeidet i 2016 en rapport med en beredskapsmessig vurdering av overgangen til DAB for Justis- og beredskapsdepartementet. DSBs konklusjon var at det norske DAB-nettet ville være teknisk mer robust enn dagens FM-nett primært fordi hver sender mates separat. DSBs konklusjon var at de beredskapsmessige konsekvensene av slukking var usikre, men sannsynligvis små.
Etter slukkingen i 2017 ble det riksdekkende FM-nettet skrudd av og tatt fra hverandre. De beste FM-senderne ble demontert og sendt til etterbruk i Malawi i Afrika som del av et samarbeid mellom distribusjonsselskapet Norkring og hjelpeorganisasjonen Plan International. Norkring forklarte i den forbindelse at dersom man vil reversere beslutningen om å slukke FM-sendingene, må FM-nettet bygges på nytt. Det må gjøres reinstallasjoner og omfattende arbeid, da utstyr er fjernet og demontert. Det finnes ikke en av-og-på-knapp.
Lokalradioer som sender på FM har fått forlenget sine konsesjoner til utløpet av 2026. Antall FM-apparater og bruken av FM er imidlertid synkende. I følge Radioundersøkelsen 2022 fra analysebyrået Kantar har 93 prosent av husstandene minst én type DAB-apparat, mens 99 prosent av de daglige radiolytterne benytter minst en digital plattform. 87 prosent av de daglige lytterne lytter via DAB. 12 prosent lytter via FM. Kun én prosent lytter kun via FM. Min vurdering er at det vil være lite hensiktsmessig å investere betydelige beløp i en distribusjonsplattform som brukes av stadig færre, når vi allerede har bygget ut et DAB-nett som ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er teknisk mer robust enn FM-nettet.
God samfunnssikkerhet og beredskap forutsetter samhandling og koordinering mellom beredskapsaktører. Ressursene må utnyttes best mulig. Jeg henviser her til at regjeringen har oppnevnt en Totalberedskapskommisjon. Kommisjonen skal gi en prinsipiell vurdering av styrker og svakheter ved dagens beredskapssystemer. Den skal vurdere og fremme forslag til hvordan samfunnets samlede ressurser kan og bør innrettes for å videreutvikle samfunnssikkerhet og beredskap, og sikre best mulig samlet utnyttelse av beredskapsressursene. Kommisjonen skal gi tydelige og konkrete anbefalinger om hva som bør prioriteres i arbeidet med beredskap fremover. Det er derfor opp til kommisjonen, med utgangspunkt i mandatet, å gjøre den endelige vurderingen av hvordan eventuelt FM-nettet skal vektlegges i kommisjonens vurderinger.