Guri Melby (V): Hvordan vil statsråden sørge for at investeringsmidler bidrar til målet om likestilling i samfunnet, og sørge for at disse pengene også når kvinnelige gründere?
Begrunnelse
Rapporten «The Startup Funding Report: The untapped potential in the Nordic Ecosystem and beyond» fra Unconventional Venture kan fortelle oss at 38 prosent av nyetableringer i Norge i 2020 ble gjort av kvinner. Samtidig mottok disse bedriftene bare 0,1 prosent av investeringene. Selskaper med både kvinner og menn fikk ørlite mer – 0,7 prosent, mens alt annet gikk til oppstartsselskaper hvor gründerlaget bare bestod av menn.
I en NRK-artikkel om saken, nevnes en mulig grunn: mange investorer ønsker å bidra med kompetanse. Menn har lite kompetanse om markedet til produktene og tjenesten kvinner tilbyr. Problemet er altså både mangel på kvinnelige investorer i seg selv og at virksomheter startet av kvinner ikke får tilgang på kapital.
Når det kommer til ønsket om å starte for seg selv, er ikke kjønnsforskjellene så store. Men om du setter ideen ut i livet, og hvor godt det går, er i dag tett knyttet opp til om du er mann eller kvinne. Ulike studier og tilgjengelig statistikk viser at virksomheter etablert av kvinner har lavere inntekter, lavere overlevelsesrate og vokser i mindre grad enn virksomheter etablert av menn.
Samtidig er andelen kvinnelige gründere på vei opp. Det er positivt at andelen kvinnelige gründere er på vei opp, men det er viktig at de byråkratiske hindrene reduseres, også etter at foretaket er etablert. Folk som starter for seg selv har et krevende utgangspunkt i Norge, med færre sosiale rettigheter og tungrodde systemer. For kvinner er hindrene enda flere. Det er problematisk utfra et likestillingsperspektiv, men også fordi det bidrar til at vi går glipp av produkter, tjenester og innovasjon som menn ikke nødvendigvis vil bringe til bords.