Geir Jørgensen (R): Statsråden har tidligere uttalt at den norske eierstyringsmodellen og selskapslovgivning hindrer departementet i å gripe inn i salget av Telenor Myanmar. Samtidig er OECDs retningslinjer for ansvarlig næringsliv tydelige på at også eiere av et selskap kan holdes ansvarlige dersom et selskap bidrar til menneskerettighetsbrudd.
Kan statsråden garantere for at den norske stat, som majoritetseier i Telenor, ikke vil kunne holdes ansvarlig dersom sensitiv persondata havner i hendene på Myanmars militærjunta i etterkant av salget?
Begrunnelse
Telenor har nylig annonsert at de har fått regulatorisk godkjenning fra militærjuntaen i Myanmar til å selge sitt datterselskap Telenor Myanmar. Avsløringer fra Myanmar Now har vist at den endelige eieren vil bli Shwe Byain Phyu, et konglomerat med nære bånd til landets militærdiktatur. Salget har blitt kraftig kritisert av både sivilsamfunn i Myanmar, av landets eksilregjering, av menneskerettighetseksperter og av Telenors egne ansatte i landet, som alle frykter at salget vil føre til at sensitive personverndata havner i hendene på landets brutale militærregime. Den tyske avisen Deutche Welle har sammen med Myanmar Now også avslørt at Telenor allerede har installert overvåkningsteknologi, som dersom det tas i bruk kan brukes til å lytte til samtaler og lese deres e-poster og meldinger.