Skriftlig spørsmål fra Mari Holm Lønseth (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1674 (2021-2022)
Innlevert: 25.03.2022
Sendt: 25.03.2022
Besvart: 31.03.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Mari Holm Lønseth (H)

Spørsmål

Mari Holm Lønseth (H): Hvordan vil statsråden sørge for at utfordringer knyttet til registrering av flyktninger blir løst raskt?

Begrunnelse

Flere steder i landet rapporteres det om lange køer og store utfordringer knyttet til registreringen av flyktninger. Det er den 24. mars 9000 ukrainske flyktninger i Norge, hvorav halvparten står i kø for å registrere seg. Utfordringene er både knyttet til registrering på Nasjonalt Ankomstsenter på Råde, og på de desentraliserte registreringssentrene. For eksempel står omtrent 400 i registreringskø i Bergen og over 300 i kø i Trondheim, ifølge NRK og Adresseavisen. Operativ leder for utlendingskontroll i Sør-Vest politidistrikt sier til NRK (24.03) at det kan ta opp til en hel dag å registrere én flyktning.
Rask registrering er avgjørende for å sikre flyktningene som kommer tilgang på blant annet arbeidstillatelser. Dersom det blir et stort etterslep på registrering, risikerer vi at mange flyktninger blir ventende lenge før de kan komme seg i arbeid og aktivitet. Det bør iverksettes tiltak for å løse dette problemet så raskt som mulig. Det registreres at Politiet oppskalerer tilbudet og omdisponerer ressurser for å håndtere utfordringen. Det er positivt. Samtidig må det vurderes om det trengs ytterligere tiltak for å løse problemet raskt. Et tiltak som kan iverksettes er å sørge for å tilsette pensjonerte polititjenestemenn. Under koronapandemien hadde vi gode erfaringer med å bruke ressursen i pensjonert helsepersonell. Nå kan vi bruke lærdommen fra koronakrisen til flyktningkrisen. I tillegg bør det vurderes å tilsettes annet relevant personell for å håndtere registreringen. Jeg håper statsråden vil iverksette disse tiltakene. Det må forventes at flyktningene som kommer fremover kan ha større utfordringer knyttet til identitetspapirer.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Beregningsgruppen for utlendingsforvaltningen (BGU) sin prognose for asylankomster i 2022 var 3 000 før krigen i Ukrainia brøt ut. Prognosen fra BGU for 2022 er p.t. 35 000 personer, og det er åpenbart at politiet må oppskalere flere steder for å kunne håndtere mottak og registrering av det økte antallet flyktninger.
Justis- og beredskapsdepartementet ga 10. mars politiet i supplerende tildelingsbrev oppdrag om å etablere tilstrekkelig kapasitet til å håndtere Ukraina-situasjonen, herunder mottak og registrering av asylsøkere og åpning for desentralisert registrering. Departementet har etter dette hatt tett dialog med Politidirektoratet for å sikre innretning og prioritet av oppdraget.
Politiet har lagt ned omfattende arbeid for å øke registreringskapasiteten og har iverksatt en rekke tiltak som samlet sett forventes å gi stor effekt. Politiet har omdisponert et betydelig antall ressurser til Politiets utlendingsenhet (PU). PU har styrket kapasiteten ved det Nasjonale Ankomstsenteret på Råde og har startet etableringen av et nytt midlertidig ankomstsenter på Østlandet som skal spisses mot asylsøkere omfattet av midlertidig kollektiv beskyttelse. PU ansetter nå studenter ved Politihøgskolen for å forsterke kvelds- og helgekapasiteten ytterligere. Politidistriktene som har desentralisert registrering er tilført mer ressurser og vil også få bistand fra Utrykningspolitiet fremover. Politiet og Utlendingsdirektoratet har samarbeidet om å forenkle registreringsprosessen og undersøker nå ytterligere effektiviseringspotensial gjennom blant annet digitaliseringstiltak.
Flere av tiltakene som iverksettes tar noe tid før de gir synlig effekt. Blant annet så tar det noe tid å tilføre personell og sikre nødvendig opplæring. Politidirektøren har forsikret departementet om at vi nå fremover vil se en tydelig effekt av de tiltakene de har iverksatt. Jeg vil fortsette å følge situasjonen tett fremover for å sikre at vi har tilstrekkelig registreringskapasitet.