Skriftlig spørsmål fra Dag-Inge Ulstein (KrF) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:1734 (2021-2022)
Innlevert: 31.03.2022
Sendt: 31.03.2022
Besvart: 08.04.2022 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Dag-Inge Ulstein (KrF)

Spørsmål

Dag-Inge Ulstein (KrF): NAV-skandalen ble kjent november 2019, da arbeidsminister Anniken Hauglie og NAV-direktør Sigrun Vågeng orienterte offentligheten om feilpraktiseringen av EØS-regelverket som har ført til at en rekke mennesker har blitt uriktig dømt. Organisasjonen NAV-oppryddingen gjør en viktig jobb med å hjelpe personer som mener seg feilaktig dømt med å bli hørt og få erstatning.
Vil departementet vurdere å gi økonomisk støtte til det viktige arbeidet som organisasjonen gjør?

Begrunnelse

NAV-skandalen gjelder i utgangspunktet feilaktig stans av AAP-penger, pleiepenger og sykepenger ved opphold i utlandet etter en feiltolkning av EØS-regelverket. Mange er blitt feilaktig dømt som trygdesvindlere, fordi NAV har tolket EØS-regelverket feil. Organisasjonen NAV-oppryddingen arbeider med å hjelpe disse personene. Dette arbeidet er viktig, bl.a. NAVs informasjon om saken er mangelfull og vanskelig tilgjengelig. Mange opplever f. eks. at innsatstelefonen til NAV enten gir forskjellige svar på samme spørsmål, eller de kan ikke svare.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Dette er en alvorlig sak som har rammet mange. Helt siden høsten 2019 har det blitt satt av store ressurser til oppryddingsarbeidet. Det er utført et omfattende arbeid for å avdekke og endre tidligere uriktige avgjørelser.
Nærmere 7 500 personer er så langt identifisert som berørt i denne saken. Det samlede økonomiske omfanget av utbetalinger og sletting av gjeld er på om lag 365 millioner kroner. Utbetalinger som uriktig er tilbakekrevd fra statens side på grunn av feilpraktisering av EØS-regelverket, betales tilbake igjen. Uriktig tilbakeholdte ytelser som følge av Navs feilpraktisering av EØS-regelverket utbetales. Personer som helt eller delvis har fått omgjort vedtaket sitt på grunn av Navs feilpraktisering av EØS-regelverket kan ha rett til erstatning for dokumentert økonomisk tap.
Siden dette er en så alvorlig sak, er det etablert flere særordninger for å ivareta de berørte i denne saken: særskilt rettshjelpstiltak, særskilt erstatningsordning og en uavhengig klagenemnd som behandler klager på avslag på erstatning. Disse særordningene har vært sentrale for det omfattende oppryddingsarbeidet som er gjort.
Jeg er orientert om at Elden Advokatfirma 17. juli 2021 sendte et brev til departementet på vegne av NAV-IT, som nå har endret navn til NAV-Oppryddingen. I dette brevet ble det foreslått en engangssum på 5 millioner kroner til støtte for NAV-Oppryddingens arbeid. Det ble på bakgrunn av dette gjort en vurdering i departementet om å gi økonomisk støtte til NAV-Oppryddingen. Departementet avslo dette og viste til at departementet ikke forvaltet noen tilskuddsordning som kunne gi grunnlag for en slik utbetaling.
Departementets vurdering er den samme nå som høsten 2021, og det vises til de etablerte særordningene som er opprettet for å ivareta de berørte i denne saken.