Skriftlig spørsmål fra Grete Wold (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1816 (2021-2022)
Innlevert: 08.04.2022
Sendt: 08.04.2022
Besvart: 19.04.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Grete Wold (SV)

Spørsmål

Grete Wold (SV): Ved at man inngår kontrakter for drift av mottak så har også myndighetene et ansvar for å sikre at disse er kvalitetssikret, både med tanke på drift og kvalitet. Det er fremkommet i media at aktører som er dømt for ulike forhold som ikke er forenlige med et slikt ansvar, har fått kontrakter.
Hvordan vil regjeringen sikre at sårbare flykninger gis et kvalitetsmessig forsvarlig, og trygt botilbud i våre mottak?

Begrunnelse

Krigen i Ukraina har tvunget mange kvinner og barn på flukt, og mange kommer også nå til Norge. Det er behov for å bygge opp en mottakskapasitet som er betydelig redusert de siste årene, både med tanke på ankomst og mottak ute i kommunene.
Ved at UDI inngår kontrakter for drift av mottak uten kapasitet til å kvalitetssikre dette tilstrekkelig, så er det en fare for at useriøse aktører får kontrakter. Kvalitet, innhold, lokaler, drift og arbeidsforhold for de ansatte må sikres forsvarlighet. I tillegg er det helt avgjørende at de som bor på mottakene er trygge, og ikke utsettes for ubehageligheter eller kriminelle handlinger. Når vi er aktører som er straffet for utnyttelse at utenlands arbeidskraft får kontrakter, og det ikke finnes noe uavhengig tilsyn så er det for SV meget bekymringsfullt – og må endres.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Innledningsvis vil jeg vise til mine svar på spørsmål nr. 1569 fra stortingsrepresentant Andreas Sjalg Unneland og nr. 1652 fra stortingsrepresentant Tobias Drevland Lund, hvor det blant annet redegjøres for Utlendingsdirektoratets (UDI) retningslinjer for kontraktsinngåelse og kontraktsoppfølging.
Det operative ansvaret for drift av asylmottak er delegert fra Justis- og beredskapsdepartementet til UDI. Dette innebærer at UDI skal lyse ut, inngå kontrakter og følge opp disse kontraktene med driftsoperatørene.
UDI stiller en rekke krav til driftsoperatørene som skal ivareta beboere og ansatte i mottak, for eksempel krav som skal forhindre arbeidskriminalitet og sosial dumping og om fremming av sikkerhet, helse og arbeidsmiljø. Alle UDIs krav til driftsoperatørene er regulert i UDIs retningslinjer som er vedlagt driftsavtalen, og som er tilgjengelige på direktoratets hjemmesider. Disse kravene gjelder også ved bruk av eventuelle underleverandører.
Som det fremgår av svarene jeg viser til over, ligger det til UDI å ha på plass rutiner for å vurdere potensielle avtaleparter og kontrollere at asylmottak de har inngått en avtale med driftes i henhold til gjeldende driftsavtale og regelverk. UDI følger opp kontraktspartene gjennom hele kontraktsperioden, og har en avtalefestet rett til å foreta fysiske meldte og uanmeldte kontroller.
Regjeringen er opptatt av at fellesskapets midler forvaltes på en mest mulig kostnadseffektiv måte. I den nåværende situasjonen med svært mange som søker beskyttelse i Norge på kort tid og en stor usikkerhet knyttet til fremtidige ankomster, er det nødvendig å oppskalere mottakskapasiteten kraftig på kort tid for å oppfylle vår lovpålagte plikt til å tilby innkvartering til alle som søker beskyttelse i Norge. UDI inngår derfor nå et stort antall avtaler med leverandører av innkvarteringstjenester. For å sikre at nok aktører melder seg på i anbudskonkurransene er det viktig at kontraktsvilkårene gir leverandørene en viss forutsigbarhet for drift. Samtidig må denne forutsigbarheten for leverandørene balanseres opp mot hensynet til en kostnadseffektiv bruk av fellesskapets midler. Jeg har tillit til at UDI foretar en faglig forsvarlig avveining av disse hensynene, selv i den krevende situasjonen vi står i nå.