Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): På et ekspertgruppemøte under FN-konvensjonen om visse konvensjonelle våpen (CCW) i mars 2022, forpliktet en gruppe bestående av 23 land seg til å "work collaboratively to prohibit autonomous weapons systems that are not sufficiently predictable or controllable to meet legal requirements".
Hvorfor var ikke Norge et av disse landene og hvordan vil regjeringen ta nødvendige initiativ for å regulere utviklingen av selvstyrte våpensystemer uten å være en del av denne gruppen?
Begrunnelse
Store deler av sivilsamfunnet og Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) anbefaler at stater fastsetter nye regler for autonome våpensystemer. I sitt forslag til regulering anbefaler ICRC en to-lags tilnærming der noen våpensystemer forbys og andre reguleres.
I 2021 ble over tjue møtedager avsatt til diskusjoner i CCWs ekspertgruppe, og vi så tegn til at temaet bevegde seg i retningen vi trenger. Men da ekspertgruppens rapport skulle ferdigstilles på slutten av året, ble konsensusprinsippet misbrukt av enkeltstater og CCW gjorde til slutt ingen reell framgang. I desember uttrykte det store flertallet av stater, inklusive Norge, skuffelse over utfallet av ekspertgruppens arbeid og det lave ambisjonsnivået man ble enige om i 2022-mandatet. Spørsmålet stilles på bakgrunn av denne manglende framgangen, samt at Regjeringen har gjennom Hurdalsplattformen forpliktet seg til å “[b]ringe det internasjonale våpenkontroll- og nedrustningsarbeidet videre, etterse at forbudene mot klasevåpen og landminer overholdes, og ta nødvendige initiativ for å regulere utviklingen av selvstyrte våpensystemer”