Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:2004 (2021-2022)
Innlevert: 08.05.2022
Sendt: 09.05.2022
Besvart: 20.05.2022 av olje- og energiminister Terje Aasland

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): Har regjeringen gått gjennom lovverk angående krafteksport og handel mellom land, for å se på handlingsrommet, som uttalt i september 2021 av Sp, og kan statsråden avklare hvor stort handlingsrom innenfor eksisterende avtaler regjeringen har klart å finne?

Begrunnelse

Sp uttalte til DN og Energiteknikk i september i fjor, at i situasjoner hvor kablene gir prissmitte fra svært høye strømpriser i Europa og norske magasin er tomme/lav fyllingsgrad, skal Norge selv kunne bestemme at vi ikke ønsker å eksportere kraft. Hvorav APs Barth Eide, daværende energipolitisk talsmann, ikke avviste forslaget.
SP uttalte at de ønske å gå gjennom loven for å se på handlingsrommet.

"– Fordi vi er en del av det europeiske energimarkedet, er det begrensede muligheter sånn det er i dag, sier Myhrvold. Han mener likevel at handlingsrommet i EØS-avtalen er større enn hva regjeringen gir inntrykk av."

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Krafthandelen mellom land reguleres av internasjonale avtaler som EØS-avtalen, herunder energiregelverket som er en del av denne, frihandelsavtalen og kraftavtalen mellom Norge og Storbritannia, samt egne avtaler mellom Statnett og deres partnere på utenlandsforbindelsene. Avtalene legger til rette for fri krafthandel, uten hindringer mellom landene. EØS-avtalen artikkel 12 innebærer forbud mot å innføre kvantitative restriksjoner på eksport av strøm av prishensyn. En tilsvarende bestemmelse finnes i frihandelsavtalen art. 2.12 mellom Storbritannia og EØS-landene.
Regjeringen har nå nedsatt en bredt sammensatt energikommisjon som skal utarbeide et grunnlag for de langsiktige energipolitiske veivalgene for Norge. Formålet med energikommisjonen er å kartlegge energibehovene og foreslå økt energiproduksjon, med mål om at Norge fortsatt skal ha overskuddsproduksjon av kraft og at rikelig tilgang på fornybar kraft fortsatt skal være et konkurransefortrinn for norsk industri. Energikommisjonen skal blant annet se på perspektiver for forsyningssikkerheten og vurdere hvordan Norge påvirkes av energimarkeder i rask endring. Kommisjonen skal også vurdere tiltak på bakgrunn av strømnettutvalgets rapport.
Regjeringen har varslet at vi ønsker å ha en dialog med EU og Storbritannia for å undersøke om det er mulig å unngå lange perioder med ren eksport i perioder med lav magasinfylling, av hensyn til forsyningssikkerhet. Det er naturlig å snakke med våre samarbeidspartnere for å skape en felles forståelse av hvordan man kan håndtere spørsmål om forsyningssikkerhet hvis en lignende situasjon som i vinter oppstår igjen. Jeg har allerede nevnt problemstillingen i samtaler med mine utenlandske kolleger. Akkurat nå er det likevel konsekvenser for kraft- og energimarkedene av Russlands militære invasjon av Ukraina som står høyest på dagsorden i disse samtalene.