Skriftlig spørsmål fra Lan Marie Nguyen Berg (MDG) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2026 (2021-2022)
Innlevert: 10.05.2022
Sendt: 11.05.2022
Besvart: 24.05.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Lan Marie Nguyen Berg (MDG)

Spørsmål

Lan Marie Nguyen Berg (MDG): Vil helse- og omsorgsministeren benytte noen av de 25 millioner kronene som er satt av til å gjenåpne og opprettholde et godt fødetilbud i Nordmøre og Romsdal ved sykehuset i Kristiansund til å sikre lønnskompensasjon og evt. midlertidig arbeidskraft for å sikre gjenåpning?

Begrunnelse

Rekrutteringsarbeidet til fødeavdelingen i Kristiansund har fått stor oppmerksomhet i media, derfor var det gledelig å høre at arbeidet med rekrutteringen har fungert og at den femte gynekologen har signert. Fødeavdelingen er likevel enda ikke åpnet.
Tidens Krav siterer statsråden i november på at det ble bevilget i statsbudsjettet:

«25 millioner kroner for å kunne gjenåpne og opprettholde et godt fødetilbud i Nordmøre og Romsdal ved sykehuset i Kristiansund.»

Dette er også i tråd med Hurdalsplattformen.
For hver dag som går uten gjenåpning er denne målsetningen ikke nådd. Det haster derfor å få gjenåpning og drift på plass, og det er rimelig å forvente at 25 millioner kroner gir handlingsrom til mange ulike tiltak som kan få fortgang i arbeidet, forutsatt at man handler, og ikke bruker tiden på å vente på stadig nye rapporter. De som har signert som nyansatte signerte med forbehold om gjenåpning 1. desember.
Selv om det er viktig og riktig å jobbe for flest mulige faste og hele stillinger i helsevesenet, så ser vi at vikarer per i dag brukes som viktig arbeidskraft ved alle andre fødeavdelinger i landet, og når fødeavdelingen i Kristiansund er i en såpass prekær situasjon som den er ville det være vel så formålstjenlig i denne fasen å bruke vikarer for å raskt komme i gang med driften, som det er å bruke vikarer ved andre fødeavdelinger i landet.
Jeg etterspør derfor hva som er planlagt for bruken av disse pengene nå i 2022, som er året disse pengene er bevilget for og som derfor er en åpenbar tidsramme for disse midlene.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Stortingets vedtak om å gjenåpne fødeavdelingen i Kristiansund følges opp. Helse Midt-Norge RHF og Helse Møre og Romsdal HF arbeider med sikte på å kunne gjenåpne et faglig forsvarlig fødetilbud så snart dette lar seg gjøre – slik det er stilt krav om i foretaksmøtet i Helse Midt-Norge RHF. Regjeringen har, som representanten Nguyen Berg viser til, også valgt å tilføre særskilte ressurser til helseforetaket.
La meg slå fast at Nordmøre og Romsdal har et trygt fødetilbud for fødende kvinner, selv om fødeavdelingen i Kristiansund har vært midlertidig stengt en periode. Da fødetilbudet midlertidig måtte samles i Molde, og fødeavdelingen i Kristiansund ble stengt i februar 2021, var årsaken mangel på fagfolk, høy vikarbruk og en drift som ikke var faglig forsvarlig. Etter at Helse Møre og Romsdal HF stengte fødeavdelingen i Kristiansund, har helseforetaket arbeidet aktivt for å få til en gjenåpning slik dette er forutsatt og forventet. Det viktigste tiltaket har vært å rekruttere flere spesialister og kvalifiserte fagfolk. Samtidig er det som kjent mangel på tilgang på både jordmødre og gynekologer, noe som har gjort arbeidet utfordrende. Man har lyktes med å rekruttere både gynekologer og jordmødre, men ikke i tilstrekkelig grad til at helseforetaket på en faglig forsvarlig måte har kunnet gjenåpne fødeavdelingen i Kristiansund. Jeg gjør oppmerksom på at departementet har fått opplyst at det ikke har vært økonomi som har vært begrensende faktor for å kunne gjenåpne, verken før eller etter den nevnte særskilte bevilgningen.
De 25 mill. kronene som det vises til er satt av til blant annet satsing på utdanning av jordmødre, rekrutteringstillegg til nyutdannede, støtte til faglig utvikling og kompetanseheving, samt ansettelse av flere leger under spesialisering (LIS). Helseforetaket vektlegger ellers forutsigbare arbeidstidsordninger og muligheter til familieliv ved siden av jobb. På lengre sikt vil midlene ha effekt ved at det utdannes flere jordmødre og gynekologer. Dette er viktig for å sikre et trygt fødetilbud i Møre og Romsdal, også i tiden framover. Det vil være noe behov for innleie også ved fødeavdelingen i Kristiansund etter gjenåpning. Det er samtidig viktig at de da har en tilstrekkelig «grunnstamme» av fast ansatt kvalifisert helsepersonell, som kan være bærebjelken for et trygt tilbud til de fødende.