Skriftlig spørsmål fra Mona Fagerås (SV) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:2057 (2021-2022)
Innlevert: 13.05.2022
Sendt: 13.05.2022
Besvart: 24.05.2022 av samferdselsminister Jon-Ivar Nygård

Mona Fagerås (SV)

Spørsmål

Mona Fagerås (SV): Vil regjeringen se på om formuleringen i forskriften om parkeringstillatelse for forflytningshemmede og gjøre ei vurdering om noen kroniske syke faller utenfor gitte vilkår pga. formuleringen i nevnte forskrift?

Begrunnelse

Det kan synes som om forskriften om parkeringstillatelse for forflytningshemmede er utdatert. Den bygger på en medisinsk forståelse som f.eks. ikke hensyntar manglende gå- og bevegelsesevne hos ME-syke. Det er derfor oppstått ulik praksis med betingelser for tildeling av HC-kort.
I § 3. "Vilkår for parkeringstillatelse" står det at bostedskommunen gir etter søknad parkeringstillatelse for forflytningshemmede til:

a) fører av motorvogn som har særlig behov for parkeringslettelser i samband med bosted, arbeid og/eller annen aktivitet fordi vedkommende ikke kan gå eller har store vansker med å bevege seg over noen lengde,
b) passasjer som regelmessig trenger hjelp av fører utenfor motorvognen og som har særlig behov for parkeringslettelser i samband med bosted, arbeid og/eller annen aktivitet fordi vedkommende ikke kan gå eller har store vansker med å bevege seg over noen lengde.

Formuleringen i denne lovteksten har ført til meningsløse krav til f.eks. skritt-telling. Ved ME er bevegelseshemningen basert på fysisk utmattelse som både angår gåevne og fysisk utholdenhet, slik at det å måtte lete etter parkeringsplass i seg selv er utmattende, for ikke å nevne det å måtte parkere et stykke unna målet for bilturen. En formulering som tar hensyn til ME-syke og andre kronikere må derfor på plass.

Jon-Ivar Nygård (A)

Svar

Jon-Ivar Nygård: Forskrift om parkeringstillatelse for forflytningshemmede har som formål å sikre et tilgjengelig parkeringstilbud for forflytningshemmede med et reelt behov for parkeringslette.
Det er etter forskriften to vilkår som må være oppfylt for at en fører eller passasjer kan få innvilget søknad om parkeringstillatelse for forflytningshemmede. Det første er at søkeren ikke kan gå eller har store vansker med å bevege seg over noen lengde. Det andre vilkåret er at søkeren må ha et særlig behov for parkeringslette.
Gangevnen knytter seg ikke til en eksakt lengde angitt i meter, men en konkret vurdering sett i sammenheng med de særlige behov for parkeringslette. Det stilles altså ikke krav til for eksempel skrittelling, men at vedkommende ikke kan gå i det hele tatt eller bare kan forflytte seg særlig korte avstander.
Kravet innebærer at søkeren må ha særlig store bevegelsesvansker, noe som vanligvis innebærer diagnoser i bevegelsesapparatet. Det må likevel alltid foretas en konkret helhetsvurdering av i hvilken grad søkerens diagnose eller tilstand påvirker søkerens fysiske forflytningsevne. Dette innebærer at diagnoser eller tilstander som ikke gjelder bevegelsesapparatet likevel vil kunne påvirke den faktiske forflytningsevnen på en slik måte at forskriftens vilkår må ansees oppfylt. Dette fremgår av gjeldende retningslinjer til forskriften.
Dette vil bli ytterligere presisert i nye retningslinjer som er til avsluttende behandling i Samferdselsdepartementet. Disse er utarbeidet i samarbeid med representanter for de forflytningshemmedes organisasjoner.
Jeg viser også til at Diskrimineringsnemnda 18. januar 2022 (sak 21/245) behandlet sak der det var hevdet at forskriften forskjellsbehandlet psykiske funksjonsnedsettelser i forhold til diagnoser i bevegelsesapparatet. Diskrimineringsnemnda var enig med Samferdselsdepartementets forståelse av at forskriften ikke avgrenses til bare å gjelde diagnoser i bevegelsesapparetet, og konkluderte med at søkere med psykiske funksjonsnedsettelser ikke stilles dårligere enn søkere med fysiske funksjonsnedsettelser i bevegelsesapparatet. Nemnda oppfordret imidlertid til at de nye retningslinjene tydeliggjør at det er søkerens forflytningsevne som er det avgjørende for tildelingen av HC-kort. Som det fremgår over vil dette bli tydeliggjort i de nye retningslinjene.