Skriftlig spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2104 (2021-2022)
Innlevert: 19.05.2022
Sendt: 20.05.2022
Besvart: 01.06.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Spørsmål

Olaug Vervik Bollestad (KrF): Vil statsråden opprette en «fast-track»-variant for å få avtale med HELFO for leger som tar på seg vikariat i områder der det ikke er fastlege tilgjengelig for innbyggerne fra før?

Begrunnelse

I Norge er det nå 150 000 personer som står uten fastlege, og fastlegekrisen synes ikke å bli mindre i tiden som kommer. Ved et legekontor i Østfold har innbyggerne opplevd at fastlegen dro på ferie, og vedkommende har ikke kommet tilbake. Innbyggerne har nå vært over to mnd. uten fastlege, og legen er ikke mulig å få tak på telefon eller via andre kanaler. Dette fører til at flere ikke får fornyet reseptene sine, får nødvendig helsehjelp eller sykemelding dersom de har behov for det.
Samtidig finnes det pensjonerte leger i området som kan tenke seg å bidra, ved å fungere som allmennlege igjen. For at disse pensjonerte legene som kan være vikarer skal få betalt må de ha avtale med HELFO, og en slik avtale tar flere uker å få på plass. Det eksisterer ikke en «fast-track» for vikarer.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Kommunen plikter å tilby alle som oppholder seg i kommunen nødvendige helse- og omsorgstjenester. Videre har enhver som er bosatt i en norsk kommune, rett til å stå på liste hos en lege med fastlegeavtale. For flere kommuner er det dessverre utfordringer knyttet til å rekruttere fastleger og fastlegevikarer.
Dersom innbyggere i en periode ikke gis tilgang til å stå på en fastleges liste, for eksempel på grunn av legemangel, skal kommunen sette inn konkrete tiltak og sørge for at inn-byggernes rett til nødvendig helsehjelp ivaretas. Det kan for eksempel gjøres ved å inngå samarbeid med nabokommunene. Med et interkommunalt samarbeid vil både verts- og samarbeidskommuner kunne stille med fastleger.

Det er prisverdig at pensjonerte leger trår til i en slik situasjon, men dette skal ikke bli den nye normalen. Saken viser viktigheten av arbeidet vi har igangsatt med å styrke fastlegeordningen.

Som representanten påpeker, må legen ha søkt og inngått en avtale med Helfo om direkte oppgjør for å kunne utløse trygderefusjon. Helfo opplyser at gjennomsnittlig saks-behandlingstid for slike søknader er om lag tre uker. Målet er to ukers saksbehandlingstid i løpet av juni, og Helfo har omdisponert ressurser og brukt overtid for å nå dette målet. For å redusere saksbehandlingstiden på lengre sikt jobbes det med en egen selvbetjeningsløsning (Praksisinfo), som vil effektivisere prosessen både for behandlere og Helfo.

Jeg kan ikke se at det skal være nødvendig med en «fast track-ordning» på bakgrunn av denne saken. En gjennomsnittlig saksbehandlingstid på tre uker, som er forventet redusert til to uker, må anses som tilfredsstillende i denne sammenhengen. Dersom saksbehandlings-tiden på sikt skulle vise seg å være til hinder for å ivareta kapasiteten i ordningen, vil vi raskt vurdere å sette inn tiltak.