Skriftlig spørsmål fra Gisle Meininger Saudland (FrP) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:2146 (2021-2022)
Innlevert: 24.05.2022
Sendt: 24.05.2022
Besvart: 30.05.2022 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Gisle Meininger Saudland (FrP)

Spørsmål

Gisle Meininger Saudland (FrP): Mener statsråden at det er rimelig at fulltidsfolkevalgte som ordførere ikke har tilgang på grunnleggende velferdsgoder som beskrevet i dette eksempelet fordi de regnes som frilansere framfor arbeidstakere, og hvis ikke, hva vil statsråden gjøre for å tette det hullet som for de fleste av oss fremstår som urimelig?

Begrunnelse

De fleste av oss tar for gitt at man blir omfattet av grunnleggende velferdsgoder som sykepenger hvis man blir syk, men det gjelder ikke for fulltidsfolkevalgte i kommunenorge. Den siste tiden har det vært flere eksempler på ordførere som ikke får sykepenger på ordinær måte, nettopp fordi de er ordførere.
Torsdag 19. mai kunne vi i Kommunal rapport lese at den kreftsyke hjelmelandordføreren Bjørn Laugaland måtte vente i fire måneder på å få sykepenger fordi han regnes som frilanser og ikke som arbeidstaker. I tillegg til å betale skatt på lik linje med alle andre så står det de aller fleste ordførere på for sin kommune til alle døgnets tider, og de jobber for, og representerer sin kommune på en god måte.
Siden fulltidsfolkevalgte som Laugaland regnes som frilansere så får de heller ikke sykepenger de første 16 dagene. Jeg regner med at de fleste kommuner vil stille solidarisk opp for sine ordførere hvis sykdom skulle inntreffe men det burde strengt tatt ikke være nødvendig for en kommune som skal prioritere sine primæroppgaver å betale/legge ut for det som egentlig er en statlig velferdsordning.
For de fleste av oss så fremstår dette som åpenbart urimelig. Jeg vil anmode statsråden om å tette hullet i regelverket slik at ordførere som er fulltidsfolkevalgte i sin kommune får grunnleggende velferdsgoder som sykepenger på lik linje med andre arbeidstakere.
Jeg vil også understreke at jeg mener fire måneders ventetid på å få sykepenger er for lenge uavhengig av om man regnes som frilanser, arbeidstaker eller har en annen tilknytningsform til arbeidslivet som gir rett på sykepenger.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Høyesterett har i sak HR-2016-589 (Ordførerdommen) avklart at ordførere skal behandles som frilanser hva gjelder rett til ytelser fra folketrygden, og ikke som arbeidstaker. Det gjelder også sykepenger, som framkommer av begrunnelsen for spørsmålet.
Det er noen forskjeller i hvilke rettigheter frilansere har til ytelser fra folketrygden sammenlignet med arbeidstakere. Frilansere har eksempelvis rett til å få sykepenger fra trygden fra 17. dag. Arbeidstakere har også rett til å få sykepenger fra trygden fra 17. dag, men arbeidsgiver er forpliktet til å dekke de første 16 dagene av sykefraværet.
I lov om kommuner og fylkeskommuner framgår det at kommunene og fylkeskommunene skal sørge for at folkevalgte som har vervet som sin hovedbeskjeftigelse, har samme rett til sykepenger som ansatte i kommunen eller fylkeskommunen (se loven § 8-8).
I merknadene til bestemmelsen (Prop. 46 L (2017-2018)) framgår blant annet følgende:
«Bestemmelsen innebærer at kommunene og fylkeskommunene skal sørge for at folkevalgte som har vervet som sin hovedbeskjeftigelse skal få utbetalt samme sum i sykepenger som ansatte. Den regulerer ikke forholdet mellom den folkevalgte og Nav, heller ikke kommunens og fylkeskommunens muligheter til å kreve refusjon fra Nav. Dette gjelder både i og etter arbeidsgiverperioden. Kommunen eller fylkeskommunen skal derfor også sørge for at folkevalgte med vervet som sin hovedbeskjeftigelse får full godtgjøring i de første 16 dagene av sykemeldingen. Det vil være naturlig at kommunen og fylkeskommunen beskriver i reglement hvordan den vil oppfylle disse folkevalgtes rettigheter.»
I den samme proposisjonen ble det vurdert å fastsette særregler i folketrygdloven for folkevalgte. Dette ville imidlertid innebære at ordførere, som altså ikke er ansatte, men en type frilansere, fikk flere rettigheter enn andre frilansere. Det ble ikke funnet tilstrekkelig holdepunkter for at det er rimelig å innføre en slik særbehandling. Jeg deler denne oppfatningen.
De enkelte kommuner og fylkeskommuner har altså plikt til å utbetale godtgjøring de første 16 dagene av sykefraværet til ordførere. For at Arbeids- og velferdsetaten skal kunne utbetale sykepenger fra 17. dag, må det sendes inn søknad om sykepenger til etaten.
Departementet har vært i kontakt med Arbeids- og velferdsdirektoratet for å få rede på hvorfor det har tatt så lang tid å få utbetalt sykepenger fra folketrygden i denne konkrete saken. Direktoratet har svart at denne saken ved en inkurie ble liggende i fire måneder før den ble behandlet som følge av en feil knyttet til journalføringen i etaten. Da feilen ble oppdaget i april, ble saken håndtert samme dag. Den lange saksbehandlingstiden i denne konkrete saken skyldes altså en inkurie. Det er åpenbart uheldig at dette har skjedd.
Selv om ordførere og andre folkevalgte etter mitt syn har gode velferdsordninger, vil jeg samtidig understreke at det er svært uheldig at det ble gjort en feil i denne konkrete saken som medførte at det tok altfor lang tid å få utbetalt sykepengene.