Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2176 (2021-2022)
Innlevert: 24.05.2022
Sendt: 30.05.2022
Besvart: 08.06.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Hvordan vil statsråden sikre at de regionale helseforetakene prioriterer spiseforstyrrelser og får på plass lavterskeltilbud, og hvordan disse kan samarbeide med frivilligheten?

Begrunnelse

Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS) gjør et viktig arbeid rettet mot de som sliter med spiseforstyrrelser. Spiseforstyrrelser er blitt en stadig større utfordring i samfunnet, og rammer særlig ungdom. Konsekvensene er store, og mange unge sliter med selvbildet, psykisk helse og depresjon som følge av spiseforstyrrelser. ROS bidrar sterkt til å øke kunnskapen, forebygge og motarbeide spiseforstyrrelser. Dessverre er det for liten vilje til å prioritere midler til ROS, og nå står mange ansatte i organisasjonen i fare for å bli permittert som følge av mangelen på prioritering i RNB.
Regjeringen har lagt frem sitt forslag til RNB, og viser tydelig at de ikke tar spiseforstyrrelser på alvor, til tross for at det er et stadig økende problem. Spørsmålsstiller mener det er nødvendig å snu hver stein for å finne løsninger for hvordan vi kan unngå å permittere ansatte som jobber med å hjelpe folk med spiseforstyrrelser. Det er derfor viktig at det kan legges til rette for at man kan opprette et samarbeid med helsefrivilligheten, helseforetakene og kommunene om hvordan man kan sikre tilbudet for mennesker med spiseforstyrrelser.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Jeg takker for spørsmålet, og vil også vise til mine svar på spørsmål nr. 1 600 om psykisk helsehjelp og pandemi og mitt svar på dok. 8:166 S om døgnbehandling for barn under 13 år med spiseforstyrrelser.
Barn og unge med spiseforstyrrelser og deres familier må sikres gode helsetjenester og støtte. Her har både spesialisthelsetjenesten, den kommunale helse- og omsorgstjenesten og frivillig sektor viktige roller.
Vi har styrket budsjettet for 2022 til kommunene og spesialisthelsetjenesten for å legge til rette for at barn og unge skal få den hjelpen de trenger.
Det er de regionale helseforetakene som har ansvar for å sørge for en riktig dimensjonering av tilbudet i spesialisthelsetjenesten. Jeg har tidligere bedt de regionale helseforetakene om en orientering. Tilbakemeldingene viser at alle helseforetakene har et differensiert tilbud til barn og unge med spiseforstyrrelser. Det finnes polikliniske tilbud, dagbehandling, hjemmesykehus og døgnbehandling i alle regioner. Ventetid og tilbud varierer noe fra helseforetak til helseforetak. Mange har iverksatt tiltak for å styrke kapasiteten og utvikle nye tilbud.
Flere helseforetak har både styrket døgntilbudet og bruken av arenafleksible modeller med oppfølging hjemme som supplement til rene døgntilbud. Flere har også opprettet spesialteam eller intensivert behandling for spiseforstyrrelser tidlig for å unngå at man vil ha behov for innleggelse i døgnpost.
Pågangen er stor, men jeg er glad for at de regionale helseforetakene har tatt grep for å styrke kapasiteten og at de også har planer om å fortsette styrkingen fremover. Jeg vil forsikre meg om at tilbudet til barn og unge med spiseforstyrrelser videreutvikles og styrkes også fremover, gjennom oppdrag til de regionale helseforetakene om dette i revidert oppdragsdokument i juni.
Jeg vil også trekke frem den viktige jobben som gjøres av frivillig sektor. Representanten nevner organisasjonen ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser, som gjør en viktig jobb med å støtte og gi råd og veiledning til mennesker som har et problematisk forhold til kropp, mat, trening og følelser. Organisasjoner som ROS er et viktig supplement til det offentlige tilbudet, både for å forebygge og ved å gi informasjon og støtte underveis og etter behandling.
Vi ser at det er behov for å gjøre mer for å forebygge og behandle spiseforstyrrelser fremover. Dette er derfor ett av flere tema som vi vil ta med inn i arbeidet med den kommende opptrappingsplanen for psykisk helse. Opptrappingsplanen skal omfatte helsefremmende og forebyggende arbeid, mer tilgjengelig og nær hjelp og tilbudet til de med alvorlige og sammensatte utfordringer.
Vi har også varslet at vi vil styrke helsestasjonene og skolehelsetjenesten, og arbeidet med dette vil også inngå som en del av opptrappingsplanen. Dette er lavterskeltjenester som kan bidra til å fange opp barn og unge som strever med symptomer på spiseforstyrrelser tidlig og bidra til at de får nødvendig hjelp og oppfølging.