Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2301 (2021-2022)
Innlevert: 07.06.2022
Sendt: 13.06.2022
Besvart: 17.06.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Hvor mange har mistet fastlegen sin siden Ingvild Kjerkol ble utnevnt til helseminister?

Begrunnelse

Stadig flere står uten fastlege, og på få måneder er antallet uten fastlege økt i et faretruende tempo. Under valgkampen var Ingvild Kjerkol og Arbeiderpartiet tydelige på at de ville fikse fastlegeordningen så fort de kom i regjering, men resultatet etter første statsbudsjett er at vondt har blitt verre. Samtidig ser man at det ikke settes av noe til fastlegene i RNB, og bekymringen er derfor stor for at fastlegekrisen vil bli enda større.
Siste tall viser at rundt 163 000 står uten fastlege, noe som er kritisk med tanke på tilgang til sykemeldinger, resepter, helsehjelp og henvisninger. Fremskrittspartiet mener det trengs strakstiltak for å stable fastlegeordningen på beina igjen, før hele ordningen kollapser.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Ifølge Helsedirektoratets statistikk har antall innbyggere uten fast lege økt med 39 052 i perioden fra oktober 2021 og frem til juni 2022.
Det er ingen tvil om at utfordringene i dagens fastlegeordning har gått fra vondt til verre. Denne krisen har utviklet seg i mer enn ti år. Det er et sammensatt problem som ikke løses enkelt på et halvt år.
Vi har satt i gang flere viktige tiltak. Vi har styrket ALIS-tilskuddet og gjort ordningen nasjonal, og vi har etablert en ny tilskuddsordning for å styrke legevakttjenesten i distriktskommuner. Arbeidet med å ta i bruk nye arbeidsverktøy og digitale løsninger fortsetter med full styrke og vi ser på hvordan vi kan redusere fastlegenes arbeidsoppgaver med attester og erklæringer. Dessverre har dette ikke vært tilstrekkelig til å snu den negative utviklingen.
Det uttrykkes nå i stigende grad bekymring for fastlegeordningen fra kommuner, pasient-ombud, statsforvaltere og Helsetilsynet. Vi står i en alvorlig situasjon når det gjelder fastlegeordningen. Det tar jeg på største alvor. Jeg ønsker derfor å ta grep for å sikre gode allmennlegetjenester over hele landet med en bærekraftig fastlegeordning.
Jeg vil bygge videre på tiltakene i handlingsplanen for allmennlegetjenesten som det er stor enighet om. Men det er nødvendig å se på enda mer kraftfulle virkemidler. Fastlegeordningen er mer enn 20 år gammel, og vi løser ikke fremtidens utfordringer ved å gå tilbake til ordningen slik den var i 2001. Jeg er opptatt av å lytte til de unge og fremtidige legene, og at de tiltakene vi setter i gang bidrar til en bærekraftig allmennlegetjeneste. Det er det regjeringen og jeg jobber med nå.