Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:2274 (2021-2022)
Innlevert: 08.06.2022
Sendt: 08.06.2022
Besvart: 15.06.2022 av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Hva vil ministeren konkret gjøre for å at f.eks. Sykehusklovnene og andre aktører som taper på bortfall av gaveforsterkningsordningen og i dette eksempelet også grasrotandelen, skal kunne opprettholde sine tilbud til barn og unge?

Begrunnelse

Noe av det første ny regjering gjorde var å fjerne gaveforsterkningsordningen som har betydd mye for store og små aktører i lokalsamfunnene. Mange har nytt godt av ordningen og den har gjort at man kan gi et bedre og bredere tilbud rundt om i landet til barn som voksne. En annen ordning som skal bidra til økt frivillig aktivitet er grasrotandelen. Det er med vantro man leser at Sykehusklovnene nå mister denne muligheten grunnet at de ikke anses å være lokale eller regionale lengre. Dette er et fantastisk tilbud til syke barn på 19 ulike sykehus. Nå frykter organisasjonen at de må redusere sitt tilbud da de er helt avhengige av donasjoner fra private givere, bedrifter, organisasjoner og grasrotandel.
Jeg forstår meget godt at ikke fremstår som logisk at en organisasjon som hjelper syke barn skal rammes så hardt av regjeringens politikk. I artikkelen står det heller ingen ting om hva kulturminister eller helseminister mener om saken.
Her burde det være muligheter for bruk av skjønn, endre regelverk eller evt. stille opp med andre løsninger. Saken fremstår helt hjerteløs og man kan umulig mene at dette kommer syke barn til gode.

https://www.nettavisen.no/okonomi/sykehusklovnene-mister-millioner-i-stotte-en-kritisk-situasjon/s/5-95-518652

Anette Trettebergstuen (A)

Svar

Anette Trettebergstuen: De midlene fra spillemiddeloverskuddet i Norsk Tipping som har blitt benyttet til gaveforsterkning, vil fortsatt bli brukt til kulturformål – til tiltak som når bredt ut i hele landet.
Kulturlivet er best tjent med ordninger som sikrer bredde og et mangfold av kunst- og kulturuttrykk i hele landet – ikke ordninger som låser fellesskapets midler til de institusjonene og tiltakene som er i posisjon til å skaffe seg private midler.
Formålet med Grasrotandelen er å fremme frivillig aktivitet på lokalt eller regionalt nivå og det er spilleren selv som bestemmer hvem som skal få midlene. I tråd med regelverk, som Frp og resten av Stortinget sluttet seg til i 2017, jf. Meld. St. 12 (2016–2017) Alt å vinne— Ein ansvarleg og aktiv pengespelpolitikk, er det for å sikre forankring for frivillig aktivitet i lokalsamfunnet kun lag og foreninger på lokalt og regionalt nivå som kan delta i ordningen. Ordningen er ubyråkratisk og det kreves ikke rapportering for midlene. Dersom det hadde vært mulig for landsdekkende organisasjoner å delta i ordningen ville midlene i hovedsak gått til store organisasjoner sentralt og det ville blitt få midler til lokal aktivitet.
Sykehusklovnene er organisert som en juridisk enhet med et organisasjonsnummer. Staten legger ingen føringer for hvordan frivillige organisasjoner skal organisere seg. Det er ingenting i veien for at en organisasjon kan organisere seg med flere selvstendige lag eller foreninger med egne organisasjonsnumre tilknyttet et sentralledd/sammenslutning. Krav til deltakelse i Grasrotandelen er at den enkelte foreningens aktivitet er lokal eller regional. Lokale lag og foreninger som er tilsluttet et sentralledd kan delta i Grasrotandelen, det inkluderer blant annet lokale idrettslag og det lokale Røde Kors. Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité og Norges Røde Kors som sentralledd og landsdekkende organisasjoner kan derimot ikke delta i ordningen.
Sykehusklovnene mottar midler fra merverdiavgiftskompensasjonsordningen for frivillige organisasjoner. Denne bortfaller ikke, og de kan fortsatt søke om midler fra ordningen.