Skriftlig spørsmål fra Aleksander Stokkebø (H) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:2341 (2021-2022)
Innlevert: 14.06.2022
Sendt: 14.06.2022
Besvart: 21.06.2022 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Aleksander Stokkebø (H)

Spørsmål

Aleksander Stokkebø (H): Hvordan jobber statsråden med vedtaket om å utvikle bedre modeller for oppfølging i VTA-O, hvor også andre aktører enn Nav – eksempelvis HELT MED – kan være ansvarlig for oppfølging; og hvordan involverer man HELT MED og vekst- og attføringsbedriftene?

Begrunnelse

Viser til Stortingets vedtak 409 i Dokument 8:45 S (2021-2022), Innst. 160 S (2021-2022):

"Stortinget ber regjeringen sørge for at det utvikles bedre modeller for oppfølging i VTA-O, hvor også andre aktører enn Nav – eksempelvis HELT MED – kan være ansvarlig for oppfølging, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte, senest innen statsbudsjettet for 2023. Tilrettelagt oppfølging for personer med utviklingshemming i ordinært arbeidsliv må være av varig karakter og ha et omfang tilsvarende det som praktiseres i HELT MED-modellen."

Det var i Stortingets behandling og vedtak viktig å få frem at de nye modellene bør åpne for at også aktører som HELT MED og vekst- og attføringsbedriftene kan være ansvarlig for oppfølging. HELT MED-modellen er eksempelvis grundig gjennomprøvd, har vært gjenstand for omfattende forskning (med svært godt resultat), og er omfavnet av brukerorganisasjoner og sterke fagmiljøer.
Stortinget understreket at oppfølgingen må kunne være varig, slik at arbeidstaker blir trygg og klarer å stå i jobb over tid.
Jeg håper også, og ser det som et viktig premiss for Stortingets vedtak, at statsråden sikrer tett involvering av HELT MED og vekst- og attføringsbedriftene i utarbeidelsen og gjennomføringen av de nye oppfølgingsmodellene.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Varig tilrettelagt arbeid (VTA) er et viktig arbeidsmarkedstiltak for uføretrygdede med behov for tett oppfølging og spesiell tilrettelegging. Regjeringen har signalisert i Hurdalsplattformen at den ønsker å styrke ordninger som kvalifiseringsprogrammet, arbeidsforberedende trening og VTA og gjøre dem tilgjengelig for flere.
Om lag en av fire personer som har arbeid gjennom VTA er tilsatt gjennom ordningen VTA i ordinær virksomhet (VTA-O). Jeg oppfatter at det er bred og tverrpolitisk enighet på Stortinget om å se på hvordan man kan styrke VTA i ordinære virksomheter, blant annet gjennom å vurdere oppfølgingen av deltakerne.
Arbeids- og inkluderingsdepartementet har bedt Arbeids- og velferdsdirektoratet om utvikle planer for et forsøk i noen fylker med forsterket oppfølging av deltakerne i VTA-O. Det tas sikte på oppstart i 2023. Direktoratet er i den forbindelse bedt om å presentere flere alternative modeller. Arbeids- og velferdsdirektoratet er kjent med at Helt med-modellen er inspirasjonskilde for forsøket, men det vil være opp til direktoratet om de finner det formålstjenlig å trekke stiftelsen Helt med eller andre aktører inn i planleggingen.
Jeg har merket meg at Stortinget ber om at den fremtidige oppfølgingen i VTA-O også bør involvere andre enn NAVs egne ansatte, f.eks. Helt med. Hvordan oppfølgingen skal skje vil i neste omgang bli vurdert av departementet ut fra attføringsfaglige argumenter samt i lys av de praktiske og juridiske rammene for arbeidsmarkedstiltakene. Siden disse vurderingene ikke er sluttført, er det ennå for tidlig å si noe om konklusjonen. Jeg tar sikte på å orientere Stortinget innen statsbudsjettet for 2023, slik Stortinget har bedt om.