Aleksander Stokkebø (H): Hvordan jobber statsråden med vedtaket om å utvikle bedre modeller for oppfølging i VTA-O, hvor også andre aktører enn Nav – eksempelvis HELT MED – kan være ansvarlig for oppfølging; og hvordan involverer man HELT MED og vekst- og attføringsbedriftene?
Begrunnelse
Viser til Stortingets vedtak 409 i Dokument 8:45 S (2021-2022), Innst. 160 S (2021-2022):
"Stortinget ber regjeringen sørge for at det utvikles bedre modeller for oppfølging i VTA-O, hvor også andre aktører enn Nav – eksempelvis HELT MED – kan være ansvarlig for oppfølging, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte, senest innen statsbudsjettet for 2023. Tilrettelagt oppfølging for personer med utviklingshemming i ordinært arbeidsliv må være av varig karakter og ha et omfang tilsvarende det som praktiseres i HELT MED-modellen."
Det var i Stortingets behandling og vedtak viktig å få frem at de nye modellene bør åpne for at også aktører som HELT MED og vekst- og attføringsbedriftene kan være ansvarlig for oppfølging. HELT MED-modellen er eksempelvis grundig gjennomprøvd, har vært gjenstand for omfattende forskning (med svært godt resultat), og er omfavnet av brukerorganisasjoner og sterke fagmiljøer.
Stortinget understreket at oppfølgingen må kunne være varig, slik at arbeidstaker blir trygg og klarer å stå i jobb over tid.
Jeg håper også, og ser det som et viktig premiss for Stortingets vedtak, at statsråden sikrer tett involvering av HELT MED og vekst- og attføringsbedriftene i utarbeidelsen og gjennomføringen av de nye oppfølgingsmodellene.