Skriftlig spørsmål fra Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:2385 (2021-2022)
Innlevert: 17.06.2022
Sendt: 20.06.2022
Besvart: 27.06.2022 av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Spørsmål

Kjell Ingolf Ropstad (KrF): Mener statsråden at tildelingene av midler innenfor kompensasjonsordningen for kulturlivet er i tråd med intensjonen, og er det ingen rom for å utøve større grad av skjønn i tilfeller som åpenbart er urimelige?

Begrunnelse

I Bergens Tidende 2.juni kunne vi lese at Forum Scene hadde fått avslag på sin kompensasjonssøknad til Lotteri- og Stiftelsestilsynet. Avslagsgrunnlaget er manglende oppfyllelse av kravet om omsetningsfall på 30 % sammenlignet med samme periode i 2017 - 2019. Årsaken til dette er at kulturarenaen Forum Scene åpnet i august 2019 og hadde ingen/lavere inntekter i perioden forskriften henviser til. Til sammenligning har en rekke andre kulturarenaer i Bergen mottatt kompensasjon for tilsvarende arrangementer i samme periode. Et eksempel på dette er at en kulturarena mottok 1,4 mill. kroner for avlyste julekonserter, mens Forum Scene som hadde tilsvarende avtale med den samme artisten fikk avslag.

Anette Trettebergstuen (A)

Svar

Anette Trettebergstuen: Formålet med kompensasjonsordningen er å kompensere arrangører og underleverandører i kultursektoren. Det kan kompenseres for tap knyttet til avlyste, stengte eller nedskalerte kulturarrangementer som følge av råd eller pålegg gitt av offentlige myndigheter i forbindelse med covid-19-utbruddet.
Før regjeringa fastsatte kompensasjonsordningen for siste periode, hadde jeg tett dialog med kultursektoren, som kom med et tydelig ønske om at ordningen måtte bli mindre skjønnsmessig enn den som ble innført av den forrige regjeringa. Dette har vi lyttet til, slik at aktørene i denne runden lettere kan forutse hva de kunne regne med å få utbetalt. Kravet til 30 % omsetningstap er i utgangspunktet likt for alle. Av hensyn til selskaper som er opprettet så sent at de ikke kan regne med å ha et positivt resultat i 2017—2019, har vi imidlertid lagt inn en valgmulighet i forskriften: Selskap som er opprettet etter 31. desember 2018 kan enten sammenlikne kompensasjonsperioden med tilsvarende måned i 2019, eller med gjennomsnittlig omsetning i januar og februar 2020 for å bevise 30 % omsetningstap.
Regjeringen er opptatt av å lytte til feltet og å utvikle treffsikre ordninger. Derfor måtte det store endringer til i kompensasjonsordningen. I tillegg til å gjøre ordningen mindre skjønnsmessig, likestilte vi kompensasjonsgraden for arrangører og underleverandører, ga kompensasjon for arrangementer tilbake i tid, samt innlemmet de viktige billettselskapene. Vi skal fortsette å lytte til kulturlivet når vi utvikler ordninger og politikk for feltet.