Skriftlig spørsmål fra Hårek Elvenes (H) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:2403 (2021-2022)
Innlevert: 20.06.2022
Sendt: 20.06.2022
Besvart: 27.06.2022 av forsvarsminister Bjørn Arild Gram

Hårek Elvenes (H)

Spørsmål

Hårek Elvenes (H): Hvordan vil statsråden forhindre at Luftforsvaret mister kritisk viktig helikopterpersonell fremover, for eksempel teknikere?

Begrunnelse

Regjeringen har besluttet å si opp kontrakten om anskaffelse av 14 stk. NH-90 maritime helikoptre, til bruk på Marinens fregatter og Kystvaktens fartøyer. Dette er en klok beslutning. Både anskaffelsen og innfasingen av NH-90 har vært preget av betydelige forsinkelser og problemer gjennom mange år, og det har vist seg umulig å bedre situasjonen gjennom dialog med leverandøren.
Regjeringen besluttet i forbindelse med oppsigelse av kontrakten at samtlige norske NH-90 skulle settes på bakken med umiddelbar virkning. Dette gir store negative innvirkninger på arbeidshverdagen til et betydelig antall ansatte i vedlikeholdsorganisasjonen og støtteapparatet i Maritim helikopterving, som har hatt ansvar for vedlikehold og drift av NH-90-flåten. Mange vil kunne finne seg annet å drive med, for eksempel i næringslivet. Problematikken rundt dette er behørig dekket i en Aftenposten-sak på trykk 20. juni, der det vises til at flere ansatte nå opplever usikkerhet om muligheten for videre karriere i Forsvaret.

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Jeg viser til brev fra Stortingets president av 20. juni 2022 med spørsmål fra stortingsrepresentant Hårek Elvenes om hvordan statsråden vil forhindre at Luftforsvaret mister kritisk viktig helikopterpersonell fremover, for eksempel teknikere.
Stortingsrepresentant Hårek Elvenes viser til at det er en klok beslutning å si opp kontrakten om anskaffelse av 14 stk. NH90. Beslutningen om å heve kontrakten ble gjort av regjeringen etter en fagmilitær anbefaling. Det er samtidig en alvorlig beslutning med mange sider. Blant annet skapes det usikkerhet for et betydelig antall ansatte som har hatt oppgaver knyttet til driften av NH90.
Personell og deres kompetanse er svært viktig for oss. Sjefen for Luftforsvaret var sammen med, og tilgjengelig for personellet på Bardufoss, da beslutningen ble gjort kjent. Forsvaret har gode systemer for omstilling og alle ansatte vil få en individuell oppfølging. Forsvaret har opplyst overfor Forsvarsdepartementet at det er iverksatt, og vil bli iverksatt, flere tiltak for å ivareta personellet tilknyttet NH90. Luftforsvaret har opprettet arbeidsgrupper som arbeider med hvordan personellet kan ivaretas på best mulig måte. Det har vært avholdt en rekke informasjonsmøter for personellet både internt ved Maritim helikopterving og med Luftforsvarets ledelse. Det gjennomføres kartleggingssamtaler med den enkelte ansatte lokalt. Dette er viktig for det videre omstillingsarbeidet.
Luftforsvaret er i en tidlig fase med å legge planer for personellet, nå som den operative virksomheten med NH90 er stoppet. Det er etablert dialog mellom Luftforsvaret, Forsvarsmateriell, Forsvarets logistikkorganisasjon og Kongsberg Aviation Maintenance Services om hvordan helikoptrene med tilhørende materiell skal håndteres i tiden fremover. Luftforsvaret kartlegger nå hvordan kompetansen på operativt og teknisk personell på best mulig måte kan videreføres, samt ivareta det ansvaret Forsvaret har overfor lærlinger. Når kartleggingsfasen er over vil det utvikles mer konkrete planer for ivaretakelse av personellet. Det er behov for kompetansen til operativt og teknisk personell på Luftforsvarets øvrige systemer. Operativt personell er den kategorien som mister sin utsjekk raskest når den ikke brukes. Det ses på muligheter for å videreføre kompetansen innenfor andre helikoptersystemer. I tillegg undersøkes det muligheter for utvekslingsflyging med andre allierte for å ivareta kompetansen.