Hege Bae Nyholt (R): Utdanningsdirektoratet (Udir) påpeker at de stadig ser en stor udekket risiko for brudd på regelverket for privatskolene og at de ikke åpner tilsyn i flere tilfeller selv om det er indikasjoner på regelbrudd, på grunn av kapasitet.
Mener statsråden at tilsynet har tilstrekkelig med ressurser og hva vil statsråden gjøre for å sikre at penger bevilget til skole går til elevenes beste?
Begrunnelse
Utdanningsdirektoratet (Udir) gjennomfører årlige tilsyn på blant annet økonomi. I tilsynene ser man stadig skoler som har brukt statstilskudd og/eller skolepenger på en måte som ikke kommer elevene til gode. Udir skriver følgende på sine nettsider:
«Når vi vurderer risiko ved frittstående skoler, ser vi først på sannsynligheten for at brudd på regelverket finner sted. Deretter ser vi på konsekvensen av bruddene. Noen brudd på regelverket fører til større konsekvenser enn andre. Derfor velger vi de områdene hvor følgene av bruddene er mest alvorlige. Samlet sett sørger risikovurderingene for at vi bruker ressursene våre der de trengs mest.
For tilsyn med frittstående skoler har et av målene i 2021 vært å ha flere og mer treffsikre tilsyn, blant annet ved å føre flere mindre tilsyn basert på konkrete risikovurderinger. Bakgrunnen for dette målet er at vi stadig ser en stor udekket risiko for brudd på regelverket. Derfor er det sentralt å bruke tilsynsressursene der de kommer best til nytte. (…)
Jevnlig får vi meldinger med indikasjoner på at skolene ikke følger regelverket, men hvor vi likevel ikke åpner tilsyn. Noen ganger skyldes det at situasjonen blir fulgt opp og håndtert på andre måter. Andre ganger vurderer vi at det er andre skoler eller temaer der risikoen er høyere, og vi trenger å prioritere dem.»
Det kommer altså fram at det er langt flere mulige regelbrudd enn hva tilsynet har anledning til å følge opp, og at det dermed er en stor risiko for at penger bevilget til skole ikke kommer elevene til gode.