Skriftlig spørsmål fra Helge André Njåstad (FrP) til kommunal- og distriktsministeren

Dokument nr. 15:2442 (2021-2022)
Innlevert: 23.06.2022
Sendt: 23.06.2022
Besvart: 29.06.2022 av kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik

Helge André Njåstad (FrP)

Spørsmål

Helge André Njåstad (FrP): Det stilles en rekke strenge og kompliserte krav til nybygg. Et strengt regelverk kan bidra til kvalitet, men kan også føre til økte priser. For strenge regler kan også medføre uforutsette, uheldige effekter som mindre vindusflater og mindre lys, og faktisk også til økte klimagassutslipp.
Vil statsråden vurdere en gjennomgang av de byggtekniske kravene, slik at vi får et mer effektivt regelverk?

Begrunnelse

Beregninger fra SINTEF (2015) viser at behovet for levert energi avtar marginalt ved U-verdier lavere enn de allerede ambisiøse kravene til vinduer i nybygg og dermed kun vil føre til marginale energibesparelser. Strengere krav vil faktisk forverre CO2-avtrykket for vinduene og dermed bygningene som helhet, da produksjon av slike vinduer vil kreve mer glass og edelgasser som Krypton, som samlet gir et større klimaavtrykk.
Det danske byggforskningsinstituttet BUILD har estimert at cirka ¾ av CO2-utslipp fra nybygg stammer fra måten vi bygger på, og de materialene vi anvender, mens CO2-utslipp fra drift kun utgjør omkring ¼. Om de ambisiøse energikravene til visse bygningskomponenter allikevel skjerpes er det altså risiko for at det slippes ut mer CO2 i fremstillingen av byggematerialer enn det spares på energi i driftsfasen.

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Svar

Sigbjørn Gjelsvik: Regjeringa vil ha ei klimavennleg byggenæring, men er samtidig oppteken av å halde byggekostnadene så låge som mogleg.
Vi skal ha gode krav, på rett nivå. Dette inneber krav som gir gode bygg innanfor ein akseptabel kostnad. Kostnader er ikkje berre byggekostnader, men også driftskostnader. Til dømes vil lavare krav til energieffektivitet, auke kostnadene til oppvarming.
Som representanten viser til, vil ein vesentleg del av eit bygg sin miljøpåverknad skje i samband med sjølve bygginga. Derfor er det viktig å bygge med varige kvalitetar som gir lang haldbarheit. Vi må ha krav som gir oss bygg for framtida, ikkje lettvinte løysingar for å kutte kostnader i dag, dersom det gir kortare levetid eller dyrare drift av bygget.
Regjeringa jobbar for eit enkelt og effektivt regelverk som gir gode bygg for framtida. Alle endringar i byggteknisk forskrift, blir vurderte opp mot byggekostnader og annan påverknad. Vi vurderer òg alltid om det er krav som kan fjernast eller vere på eit anna nivå.