Skriftlig spørsmål fra Lan Marie Nguyen Berg (MDG) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:2448 (2021-2022)
Innlevert: 23.06.2022
Sendt: 24.06.2022
Rette vedkommende: Næringsministeren
Besvart: 29.06.2022 av næringsminister Jan Christian Vestre

Lan Marie Nguyen Berg (MDG)

Spørsmål

Lan Marie Nguyen Berg (MDG): I 2019 ble 212 miljøvernere drept globalt, og nylig ble den britiske journalisten Dom Phillips og urfolkseksperten Bruno Pereira drept i Brasil. Norge kan bidra til å styrke rettighetene til miljøvernere og urfolk, blant annet ved å stille krav om ansvarlig næringsdrift og naturvern i handelsavtaler med land hvor det er press på natur og menneskerettigheter.
Tar regjeringen opp disse problemstillingene i dialog om frihandelsavtale med Brasil?

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Regjeringen er opptatt av at frihandelsavtalene Norge inngår, skal støtte opp under blant annet arbeidstakerrettigheter, klima, miljø og menneskerettigheter. Dette er nedfelt i EFTAs modelltekster. I fortalene stadfester partene sine forpliktelser til prinsipper om demokrati, rettsstaten, menneskerettigheter og fundamentale friheter i samsvar med FN-pakten og FNs menneskerettighetserklæring, arbeidstakerrettigheter, herunder prinsippene i relevante ILO-konvensjoner som statene er parter i, næringslivets samfunnsansvar, bærekraftig utvikling og antikorrupsjon.
Avtalen med Mercosur inneholder et omfattende kapittel om handel og bærekraftig utvikling som bygger på partenes eksisterende internasjonale forpliktelser. Det medfører blant annet at partene forplikter seg til å implementere ILO-konvensjonene man har ratifisert og til å kontinuerlig arbeide for at kjernekonvensjonene og øvrige ILO-konvensjoner ratifiseres. Partene skal også respektere de grunnleggende prinsippene og rettighetene som dekkes av ILOs kjernekonvensjoner. Videre påtar partene seg en forpliktelse om å effektivt implementere multilaterale miljøavtaler de er part til, slik som Paris-avtalen. Det er vanlig praksis i våre frihandelsavtaler at partene forplikter seg til å ikke svekke, senke eller gi avkall på miljø- eller arbeidervernnivået fastsatt i partenes lover, forskrifter eller standarder, for å stimulere til handel eller investeringer fra en annen part til frihandelsavtalen. I vår avtale med Mercosur er det i tillegg inntatt bestemmelser om blant annet handel og bærekraftig skogforvaltning, hvor partene forplikter seg til å bekjempe ulovlig tømmerhugst. Dersom en part bryter forpliktelsene i kapitlet om handel og bærekraftig utvikling, kan dette behandles gjennom ulike mekanismer slik som dialog i frihandelsavtalens blandede komité, konsultasjoner, velvillig mellomkomst, forlik og mekling. Frihandelsavtalene gir oss en ytterligere plattform for dialog og samarbeid om hvordan handel kan bidra til å ivareta arbeidstakerrettigheter, klima og miljø for å sikre en bærekraftig utvikling.
EFTA og Mercosur-landene (Argentina, Brasil, Paraguay og Uruguay) ble i 2019 enige om en frihandelsavtale, men denne er ikke undertegnet av partene. Avtalen er nå gjenstand for teknisk og juridisk gjennomgang. Samtidig er konflikten rundt den pågående avskogingen i Amazonas en vesentlig årsak til at prosessen med å ferdigstille avtalen har trukket ut i tid. Norge og EFTA har overfor Mercosur gitt klart uttrykk for våre bekymringer knyttet til dette. EU-kommisjonen har opplyst at EU vil be om tilleggsavtaler vedrørende avskoging og urfolks rettigheter før signering og ratifikasjon av EUs frihandelsavtale med Mercosur. Norge følger sammen med de øvrige EFTA-landene EUs initiativ nøye. Når det er nærmere avklart hvilke tilleggsavtaler EU og Mercosur eventuelt blir enige om, vil vi vurdere om en tilsvarende løsning også kan være aktuell for EFTA. Fra regjeringens side er det viktig at løsningen blir god nok ut fra norske behov.