Bård Hoksrud (FrP): Myndigheter i Sverige (der Arbeiderpartiets søsterparti, Socialdemokraterna, har statsministeren) har inngått avtale om å kjøpe ledig privat sykehuskapasitet i Norge for å kutte svenske helsekøer.
Mener statsråden det er logisk at svenske myndigheter kjøper norsk sykehuskapasitet, mens nordmenn venter opp mot to år på å få behandling, og over 200 000 står i behandlingskø?
Begrunnelse
Fremskrittspartiet har ved flere anledninger utfordret regjeringen til å kjøpe ledig kapasitet ved private sykehus for å kutte ned på helsekøene. For Fremskrittspartiet er det viktigste å gi folk hjelp så raskt som mulig, og sørge for at folk får en normal hverdag uten sykdom, plager og skader. Om det skjer gjennom et privat eller offentlig sykehus er ikke det vesentlige. Det vesentlige er at folk for hjelpen de trenger, og at staten sørge for finansieringen av hjelpen.
Som følge av pandemien har Norge et stort etterslep på sykehusbehandlinger, og helsekøene har blitt lange. Det samme gjelder i Sverige. Norske private aktører har sagt seg villig til å hjelpe det offentlige helsevesenet med avlastning både under og etter pandemien, men regjeringen har konsekvent takket nei. For dem er det viktigere hvilken logo helsepersonellet har på skjorten, enn å hjelpe folk som trenger helsehjelp.
Som følge av de lange helsekøene har stadig flere tegnet privat helseforsikring. Dersom trenden fortsetter vil man nå over en million nordmenn med privat helseforsikring innen få år. Dette skaper et A- og B-lag i helsesektoren. Fremskrittspartiet mener folk må få behandlingen de trenger, enten det er av private, ideelle eller i det offentlige, men at staten alltid skal ta regningen.