Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:2667 (2021-2022)
Innlevert: 18.08.2022
Sendt: 18.08.2022
Besvart: 26.08.2022 av utenriksminister Anniken Huitfeldt

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Hvilke innkvarteringsmuligheter vurderte Utenriksdepartementet før departementet forlenget leien av to leiligheter i hotell Lotte i Yangon, og hvilke kriterier lå til grunn for å ikke velge et annet alternativ?

Begrunnelse

Viser til sak i Aftenposten onsdag 17. august, som avslører at den norske ambassaden i Myanmar to uker etter julaftenmassakren ved Mo So underskrev to nye kontrakter om videre leie av leiligheter i luksushotellet Lotte i Yangon. UD bekrefter til Aftenposten at siden juntaens militærkupp i landet 1. februar 2021 har Norge avtalt å betale til sammen 3,7 millioner kroner for innkvarteringen.
Hotell Lotte eies av det koreanske konsernet Posco International, som står på den britiske Burma Campaigns svarteliste og ifølge Human Rights Watch bidrar til store inntekter til juntaen. Tomten hotellet står på, eies av Generalkvartermesterens kontor, en avdeling i militæret som står for anskaffelser av våpen og materiell og ifølge britiske myndigheter

«bidrar direkte til alvorlige menneskerettighetsbrudd og undertrykkelse av sivilbefolkningen».

UD begrunner til Aftenposten valget av junta-tilknyttet innkvartering med sikkerheten til de ansatte, da «Lotte vurderes som et av de tryggeste stedene å bo i Yangon». Hensynet til ambassadepersonellets sikkerhet er et ærbart mål. Publikum eller folkevalgte kan imidlertid ikke vurdere gehalten i UDs konklusjon uten å vite forutsetningene for konklusjonen. UD svarer ikke Aftenposten på om andre hoteller ble vurdert, hvilke hoteller det i tilfelle er snakk om, ei heller på om det ble gjort særlige vurderinger av eierskapsforholdene i Lotte.
Til Aftenposten uttrykker både Anna Roberts i Burma Campaign og professor Kristian Stokke med Myanmar som fagfelt at det finnes alternativ innkvartering med færre koblinger til juntaen.
Saken kan definitivt sies å ha følger for Norges rennomé, som allerede har blitt hardt prøvet i Myanmar etter Oljefondets investeringer i sin tid i Adani Ports og Telenors salg av sine operasjoner til M1 Group, hvor en lokal eier med angivelig tette bånd til juntaen endte med 80 prosent av aksjene.

Anniken Huitfeldt (A)

Svar

Anniken Huitfeldt: Norge har helt siden militærkuppet 1. februar 2021 hatt en tydelig og kritisk stemme til kuppmakerne og militærets brutale maktovertagelse. Tett kontakt med demokratibevegelsen og sivilt samfunn i Myanmar er kjernen i det norske engasjementet i landet. Dette er kun mulig fordi vi, til tross for en meget krevende sikkerhetssituasjon, fortsatt har flere norske diplomater til stede ved ambassaden i Yangon. Dersom vi skal kunne fortsette dette viktige arbeidet, noe vi vet demokratibevegelsen og sivilt samfunn ønsker, må vi kunne gi våre medarbeidere en trygg bosituasjon. Som arbeidsgiver må vi sette sikkerheten til våre ansatte først.
Det gjøres løpende vurderinger rundt den norske tilstedeværelsen i Myanmar, inkl. hvilke konkrete løsninger som velges for å ivareta sikkerheten til våre utsendte. Bruken av det koreansk-eide Hotel Lotte er basert på sikkerhetshensyn. Det er utfordringer på eierskapssiden, men hotellet fremstår som det tryggeste alternativet for våre ansatte.
Det har blitt vurdert andre alternativer enn Lotte, og da hovedsakelig leilighetshoteller i Yangon, som ikke ligger for langt fra ambassaden. Et par eksempler kan nevnes. Det som benyttes mest av utenlandske diplomater i tillegg til Lotte er Shangri-La. Dette ble ikke regnet som et godt alternativ da det har vært utsatt for tilsvarende kritikk som Lotte for tilknytning til militæret. Det ligger dessuten lenger unna ambassaden. Et nærmere beliggende leilighetshotell ved navn Sakura, som ambassaden benyttet tidligere, har også blitt vurdert, men der har det vært både skyteepisoder og bombeeksplosjoner tidligere i vår, så det regnes ikke for sikkert nok.
Å drive ambassader i konfliktområder utsetter oss for vanskelige dilemmaer. Det er tilfellet i Myanmar og flere andre land. Det aller meste av eiendom, infrastruktur og foretak i Myanmar eies av militærregimet eller av personer med sterke bånd til regimet. Ambassaden er svært klar over dette, og jobber for å finne alternativer der det er mulig og forsvarlig. Det må likevel erkjennes at det er umulig å være tilstede i Myanmar uten å legge igjen penger som kommer regimet til gode. Dette gjelder for diplomater, FN-ansatte og ansatte i frivillige organisasjoner.