Skriftlig spørsmål fra Sivert Bjørnstad (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2669 (2021-2022)
Innlevert: 18.08.2022
Sendt: 19.08.2022
Besvart: 29.08.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Sivert Bjørnstad (FrP)

Spørsmål

Sivert Bjørnstad (FrP): Mener helseministeren det er i tråd med politiske styringssignaler og sunn fornuft for øvrig at St. Olavs hospital planlegger å opprette egne avrusingsplasser ved etablering av Senter for psykisk helse, når de samme plassene finnes hos Blå Kors (Lade behandlingssenter) noen få kilometer unna, og som har gitt pasienter et kvalitativt godt tilbud i snart fem tiår?

Begrunnelse

Det er bred politisk enighet om at private, ideelle aktører i helsesektoren både er ønskelig og viktig for sektoren som helhet. Disse aktørene bidrar med innovasjon, nytenking, lavere helsekøer og ikke minst lavere kostnader for samfunnet totalt sett.
En av disse aktørene er Blå Kors, som driver Lade behandlingssenter, på Lade i Trondheim. Her har de drevet for ulike pasientgrupper i 45 år. Behandlingssenteret har vunnet avtaler med det offentlige, hvor de har konkurrert på både pris og kvalitet.
Nå har St. Olavs hospital i forbindelse med planleggingen av et nytt senter for psykisk helse planlagt å etablere egne plasser for rusbehandling, til tross for at Lade behandlingssenter tilbyr det samme tilbudet, 3-4 kilometer unna lokasjonen for det nye senteret. Skjer dette vil Lade behandlingssenter måtte legge ned. Vi står da i fare for å miste verdifull kompetanse og erfaring opparbeidet over mange tiår.
Det synes ikke som det er gjort noen vurderinger av om St. Olavs planer for å «ta hjem behandlingstilbudene for ruspasientene» vil gi mer eller mindre rustjenester for hver krone samfunnet bruker på denne pasientgruppen. Vi vet imidlertid at dette vil erstatte et svært velfungerende avrusningstilbud, med et godt medisinskfaglig miljø og moderne lokaler.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Departementet har bedt Helse Midt-Norge RHF om opplysninger for å kunne svaret ut spørsmålet. Det regionale helseforetaket opplyser de sammen med St. Olavs hospital HF og NTNU har startet tidligfaseplanlegging av Senter for psykisk helse. Konseptfasen skal ferdigstilles i høst, og det arbeides med å samlokalisere tjenestetilbud innen somatikk, psykisk helsevern og rusbehandling i nytt Senter for psykisk helse med særlig vekt på samarbeid mellom barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk, psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). Helse Midt-Norge RHF er i tillegg i en pågående samarbeidsprosess med Barne-, ungdoms- og familieetaten når det gjelder vurdering av behov og tjenester for rusbehandling til barn og unge i regionen.
Det er funksjoner organisatorisk underlagt tre klinikker ved St. Olavs hospital HF som planlegges inn i Senter for psykisk helse: Klinikk for psykisk helsevern - akutt, eldre, barn og unge; Klinikk for psykisk helsevern - allmenn, rehabilitering og sikkerhet; og Klinikk for rus- og avhengighetsmedisin. Ved full drift i nytt senter planlegges det med 108 senger, ca. 28 000 polikliniske konsultasjoner og 460 årsverk/490 ansatte. Funksjonene som er planlagt er i dag lokalisert på ulike steder. Foreløpig fremdriftsplan tilsier at Senter for psykisk helse vil kunne tas i bruk i 2028.
Planene innebærer at St. Olavs hospital HF vil bli et samlet og integrert universitetssykehus. Når Sentere for psykisk helse står ferdig, vil avrusingsplasser i samme bygg være et viktig bidrag for å gi et forbedret tilbud med økt mulighet for helhetlige og sammenhengende behandlingsforløp for ulike pasientgrupper, herunder pasienter med rusrelaterte sykdommer som ønskes fanget opp i en tidlig fase. Tilgjengelige rusakutt- og avrusingsplasser vil også være et viktig tilbud i pasientsikkerhetssammenheng ved forebygging av overdoser, vold og selvmord.
I oppdragsdokumentet for 2022 har de regionale helseforetakene fått i oppdrag at det skal opprettes basistjenester innen TSB i alle helseforetak. Avrusning faller inn under slike tjenester, jf. Nasjonal alkoholstrategi (2021–2025). Videre er de regionale helseforetakene i tillegg til oppdragsdokument for 2022, gitt i oppgave å gjøre en fornyet helhetlig analyse og framskriving av behov for tjenester, personell og kompetanse innen psykisk helsevern og TSB.
Helse Midt-Norge RHF opplyser videre at de i 2021/22 gjennomførte en ny anskaffelse innen TSB som ble forbeholdt private ideelle tilbydere. Det ble anskaffet 92 døgnplasser. Lade behandlingssenter ble tildelt 46 av disse døgnplassene, hvorav 18 døgnplasser for avrusning med tilknyttede polikliniske tjenester. Avrusningsplasser ved Lade behandlingssenter tilbys primært pasienter fra Trøndelag og pasienter ved de offentlige klinikkene og avtaleenheter innen TSB, som er på vei inn i behandling eller som er i pågående pasientforløp.
I styringskrav fra Helse Midt-Norge til helseforetakene i 2022, er foretakene bedt om å involvere de private avtalepartene i arbeidet med vurdering av rett til nødvendig helsehjelp, samtidig som St. Olavs hospital inviterer private samarbeidsleverandører til dialog om samarbeid for å dekke det samlede behovet i opptaksområdet. Denne dialogen vil stå i sammenheng med arbeidet med regional utviklingsplan, regional fagplan/handlingsplan innen TSB og pågående oppdatering av nasjonal framskriving av tjenestebehovet. Det er et tett samarbeid mellom de offentlige og private TSB-klinikkene i Helse Midt-Norge RHF der de private er representert i regionalt fagledernettverk.
Helse Midt-Norge RHF opplyser i tillegg at hovedformålet med Senter for psykisk helse er å tilpasse omfang og organisering av arbeidet med psykisk helsevern og rusbehandling til fremtidens behov, samt å øke kvaliteten på behandlingen. Som et ledd i arbeidet med økt kvalitet har St. Olavs hospital vurdert om sykehuset skal etablere avrusingsplasser sammen med rusakutt. Det er så langt lagt vekt på samling av tilbud og en økning til 18 senger for akutt og elektiv avrusning. Det er her tatt høyde for framskriving av behov. Et sentralt tema har vært behovet for samhandling mellom rusfeltet, psykisk helsevern og somatikk, da pasientene kan være delvis avklarte eller uavklarte og ofte har behov for sammensatt behandling.
Som nevnt ovenfor, har Lade behandlingssenter inngått ny avtale med Helse Midt-Norge RHF fra 1. juli 2022 med varighet på 4 år og med opsjon for ytterligere 2+2 år. Selv om det ikke kan gis garantier for en uendret ansvarsfordeling fremover, skulle dette tilsi at private tilbud anses å ha en rolle i fremtidens behandlingstilbud.
Innsatser innen TSB for å forebygge, fange opp og behandle rusrelaterte lidelser, samt tiltak for ivaretakelse av pårørende, har betydning for flere deler av spesialisthelsetjenesten. Jeg legger til grunn at befolkningens behov vil ha stor betydning for St. Olavs hospital HF sin videre innsats og styrking innen rusområdet fremover.