Skriftlig spørsmål fra Grunde Almeland (V) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:2787 (2021-2022)
Innlevert: 01.09.2022
Sendt: 01.09.2022
Besvart: 07.09.2022 av barne- og familieminister Kjersti Toppe

Grunde Almeland (V)

Spørsmål

Grunde Almeland (V): Vil statsråden sikre et nasjonalt kompetansesenter eller kompetansemiljø for adopsjon, slik blant annet både FHI og adopsjonsmiljøene mener vil bidra til kompetanseheving i alle relevante tjenester?

Begrunnelse

Gjennom Haag-konvensjonen har Norge forpliktet legge til rette for etteradopsjonsarbeid, slik at adopterte og deres familier får kvalifisert veiledning, støtte og rådgivning både før, under og etter adopsjonen.
FHIs forskningsrapport «Bedre føre var OG etter snar», indikerer at ikke alle adopterte får den hjelpen de har behov for. De mest utbredte vanskene hos adoptivbarna er atferdsproblemer, psykiske vansker, lese- og skrivevansker, sosiale vansker og tilknytningsforstyrrelser.
I et tildelingsbrev fra 2021 fikk Bufdir i oppdrag å utrede og foreslå hvordan adopterte og familiene deres skal følges opp etter adopsjon. Tre anmodningsvedtak fra Stortinget til regjeringen lå til grunn for oppdraget. I utredningen «Etteradopsjonstilbud til adopterte og familiene deres» anbefaler Bufdir en tiltakspakke for å styrke oppfølgingen av adopterte barn og sikre dem en god oppvekst.
Et tiltak som er vurdert er opprettelse av et nasjonalt kompetansesenter for adopsjon. Bufdir vil i utredningen ikke utelukke at et adopsjonsfaglig kompetansesenter vil heve den adopsjonsspesifikke kompetansen i tjenestene og gjøre at norske myndigheter styrker sin oppfølging av adopterte. Det er forståelig at Bufdir ikke anbefaler et slik tiltak med sektorovergripende ansvar, da det er utenfor deres mandat. Derfor må det tas stilling til politisk.
Adopsjonsforeningene stiller seg positive til den foreslåtte tiltakspakken, men mener at tiltakene blir for sprikende og mangler en helhetlig overbygning som sikrer alle adopterte og adoptivfamilier en tilstrekkelig god oppfølging.
Tidligere utredninger har konkludert med at det er behov for å samle kompetansen om adopsjon på et nasjonalt nivå. Både NOU 2009: 21 Adopsjon – til barnets beste og NOU 2014: 9 Ny adopsjonslov har forslag om å opprette et nasjonalt kompetansesenter. Adopsjonsforum og InorAdopts utredning i 2013 konkluderer med at det er behov for å samle kompetansen om adopsjon på et nasjonalt nivå, i et fysisk etablert senter med faste ansatte. FHI anbefaler også i forskningsrapporten fra 2021 å etablere et adopsjonsfaglig kompetansemiljø.

Kjersti Toppe (Sp)

Svar

Kjersti Toppe: Mange adopterte lever gode og trygge liv. Men ein del adopterte og familiar har eit behov for særskild oppfølging. Adopsjon vil vere ein livslang prosess. Det har i fleire år vore etterspurt tiltak for å gi betre oppfølging av adopterte og familiane deira. Stortinget har fatta oppmodingsvedtak om saka, jf. vedtak nr. 744 av 31. mai 2016 og nr. 790 og 791 av 7. juni 2017.
Vi har no meir kunnskap om kva behova er. Folkehelseinstituttet (FHI) si undersøking frå 2021 syner at for mange barn og familiar ikkje får hjelpa dei treng. Vidare viser By- og regionforskingsinstituttet NIBR si kartlegging frå same år at adopterte opplever forskjellsbehandling, rasisme og diskriminering. I tildelingsbrevet for 2021 fekk Bufdir i oppdrag å greie ut og føreslå korleis adopterte og familiane deira kan bli følgt opp etter adopsjon, og å gi eit kostnadsoverslag for dette.
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) har greidd ut alternative tiltak for betre oppfølging av adopterte og familiane deira. Bufdir tilrådde ein pakke på fem tiltak, irekna foreldrestøttande kurs og bistand til søk etter biologisk opphav
I utgreiinga si vurderte Bufdir òg oppretting av eit nasjonalt kompetansesenter, men tilrår ikkje dette. Bufdir legg særleg vekt på at eit slikt miljø vil vere sektorovergripande, med ansvar både innanfor helsesektoren, undervisningssektoren og hjelpeapparatet elles. I tillegg vurderer Bufdir at det vil vere dyrt og ressurskrevjande å etablere nye institusjonar på tvers av allereie eksisterande strukturar.
Departementet har i år hatt eit innspelsmøte med adopsjonsorganisasjonane og -miljøa om tiltaka. Eg vil kome tilbake til kva endelege tiltak departementet vil setje i verk.
Målet for meg er å sørge for at adopterte barn og foreldra deira får betre oppfølging og tryggleik over tid.