Grunde Almeland (V): Vil statsråden sikre et nasjonalt kompetansesenter eller kompetansemiljø for adopsjon, slik blant annet både FHI og adopsjonsmiljøene mener vil bidra til kompetanseheving i alle relevante tjenester?
Begrunnelse
Gjennom Haag-konvensjonen har Norge forpliktet legge til rette for etteradopsjonsarbeid, slik at adopterte og deres familier får kvalifisert veiledning, støtte og rådgivning både før, under og etter adopsjonen.
FHIs forskningsrapport «Bedre føre var OG etter snar», indikerer at ikke alle adopterte får den hjelpen de har behov for. De mest utbredte vanskene hos adoptivbarna er atferdsproblemer, psykiske vansker, lese- og skrivevansker, sosiale vansker og tilknytningsforstyrrelser.
I et tildelingsbrev fra 2021 fikk Bufdir i oppdrag å utrede og foreslå hvordan adopterte og familiene deres skal følges opp etter adopsjon. Tre anmodningsvedtak fra Stortinget til regjeringen lå til grunn for oppdraget. I utredningen «Etteradopsjonstilbud til adopterte og familiene deres» anbefaler Bufdir en tiltakspakke for å styrke oppfølgingen av adopterte barn og sikre dem en god oppvekst.
Et tiltak som er vurdert er opprettelse av et nasjonalt kompetansesenter for adopsjon. Bufdir vil i utredningen ikke utelukke at et adopsjonsfaglig kompetansesenter vil heve den adopsjonsspesifikke kompetansen i tjenestene og gjøre at norske myndigheter styrker sin oppfølging av adopterte. Det er forståelig at Bufdir ikke anbefaler et slik tiltak med sektorovergripende ansvar, da det er utenfor deres mandat. Derfor må det tas stilling til politisk.
Adopsjonsforeningene stiller seg positive til den foreslåtte tiltakspakken, men mener at tiltakene blir for sprikende og mangler en helhetlig overbygning som sikrer alle adopterte og adoptivfamilier en tilstrekkelig god oppfølging.
Tidligere utredninger har konkludert med at det er behov for å samle kompetansen om adopsjon på et nasjonalt nivå. Både NOU 2009: 21 Adopsjon – til barnets beste og NOU 2014: 9 Ny adopsjonslov har forslag om å opprette et nasjonalt kompetansesenter. Adopsjonsforum og InorAdopts utredning i 2013 konkluderer med at det er behov for å samle kompetansen om adopsjon på et nasjonalt nivå, i et fysisk etablert senter med faste ansatte. FHI anbefaler også i forskningsrapporten fra 2021 å etablere et adopsjonsfaglig kompetansemiljø.