Andreas Sjalg Unneland (SV): Mener ministeren at kommunelovens regler om rett til fritak for å delta på kommunestyremøter skal gjelde for studenter på like linje som arbeidstakere og hva vil ministeren gjøre for å sørge for at unge folkevalgte studenter får delta på politiske møter i likhet som andre folkevalgte?
Begrunnelse
I henhold til kommuneloven paragraf 8-1 så er folkevalgte til kommunale og fylkeskommunale organer pliktig til å delta på organets møter, hvis de ikke har gyldig forfall. Kommuneloven paragraf 8-2 stadfester at:
«Arbeidstakere har krav på fri fra sitt arbeid når det er nødvendig på grunn av møteplikt i kommunale eller fylkeskommunale folkevalgte organer.»
Slik situasjonen er i dag får ikke studenter gyldig fravær for å utføre sin plikt, nemlig delta i deres folkevalgte organ. I dag er unge mellom 18 og 30 er svært underrepresentert i kommunestyrer, bystyrer og fylkesting. I tillegg har unge lokalpolitikere en spesielt høy frafallsrate i lokalpolitikken. At unge blir hindret i å delta i deres folkevalgte organer er et demokratisk problem som får negative samfunnsmessige konsekvenser, da det fører til at unge blir underrepresentert i politikken.
På en rekke studier er det krav om 80 % tilstedeværelse, studentene får heller ikke fritak for å delta på politiske møter, dette betyr i praksis at de nektes å delta. Det har lenge vært tverrpolitisk enighet om å øke unges deltakelse i politikken men slik det er i dag ivaretas ikke studenter av lovgivningen da den kun ivaretar arbeidstakere. Dette rammer også studenter ulikt, fordi det i dag er opp til hver enkelt utdanningsinstitusjon å eventuelt gi eller ikke gi godkjent fravær, noe som fører til at studenter vil rammes ulikt fra institusjon til institusjon. Dette er en urettferdig praksis. Slik det er i dag nektes studenter å utføre sitt folkevalgte arbeid, arbeid de er pliktet til å gjøre.
Her må lovverket tydeliggjøres og eventuelt endres for å sikre at også unge folkevalgte, herunder studenter, kan delta i demokratiet på like linje med arbeidstakere.