Skriftlig spørsmål fra Ingjerd Schie Schou (H) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:2818 (2021-2022)
Innlevert: 05.09.2022
Sendt: 05.09.2022
Rette vedkommende: Klima- og miljøministeren
Besvart: 12.09.2022 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Ingjerd Schie Schou (H)

Spørsmål

Ingjerd Schie Schou (H): Hva gjør regjeringen av tiltak for å øke støtten til energisparing ved å øke støtte gjennom ENOVA?

Begrunnelse

Strømstøtten som allerede er gitt har konsekvenser for å få ned strømregningen, men kan også tenkes å føre til større strømforbruk i en tid med knapphet på energi. ENOVA er blant statsforetakene som arbeider med tiltak for energisparing, som i tur kan bidra til å begrense denne knappheten.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Vi står i en utfordrende tid med knapphet på energi i Europa, og tilhørende høye strømpriser. Å få mer effektiv bruk av energi er helt essensielt i denne situasjonen.
Enova har i lang tid hatt en viktig innsats rettet mot energitiltak hos husholdninger og bedrifter, men Solberg-regjeringen reduserte fokus på energi i den nye styringsavtalen de laget for Enova for perioden 2021 til 2025. Nåværende regjering styrket imidlertid satsingen på energieffektivisering igjen i budsjettet for 2022. I styringsavtalen er det nå satt av 400 mill. kroner årlig til klima- og energitiltak hos husholdninger og forbrukere. Dette er en økning på 100 mill. kroner fra forrige regjering. Vi la også opp til en annen innretning for de 100 millionene enn de øvrige satsingene på energieffektivisering for å utløse energisparetiltak mer rettferdig, også blant dem som ofte ellers ikke gjør slike satsinger for egenhånd.
Enova støtter i dag mange tiltak i husholdningene som bidrar til reduksjon i energi- og effektbruk. Dette inkluderer solceller, strømstyringssystemer, smarte varmtvannsberedere, væske-til-vann varmepumper, energirådgivere med mer. I februar nær doblet de støtten til solceller og lanserte kartleggingsstøtte til borettslag. Enova merker økt pågang fra folk som gjennomfører energitiltak og har hittil i år betalt ut mer enn de gjorde i hele fjor. Dette er en rettighetsbasert ordning, så her er det bare å søke.
Enova har også støtteordninger som bidrar til energieffektivisering i bedrifter, blant annet støtte til fjernvarme og varmesentraler. Støtte til spillvarmeutnyttelse og høytemperatur varmepumper bidrar til både mer effektiv energibruk og reduserte klimagassutslipp i industrien. Energisparingstiltak i industrien kan utløse svært omfattende kutt i energibruken, mange ganger enkelttiltak i en husholdning, og slike kutt kommer alle til gode.
Regjeringen jobber med en helhetlig plan for strømsituasjonen, der energieffektivisering vil være viktig. Enovas rolle i dette kommer vi tilbake til i den forbindelse.
Hvert år blir det gjennomført mange energitiltak. Det byttes vinduer og etterisoleres for flere milliarder kroner i året og det selges over 100 000 luft-luft varmepumper i året. Dette er teknologisk modne løsninger, som mange tar i bruk uten støtte. Det er utfordrende med støtte til kjente og velprøvde løsninger i modne markeder, da slik støtte kan føre til økte priser til forbruker, spesielt hvis det allerede er press i markedet. I disse dager ser vi medierapporter om mulig økende prising av for eksempel solceller til husholdninger fra leverandører som opplever stor etterspørsel. I verste fall får man mindre energieffekt av samme sum statlige subsidier. Mye av støtten vil dessuten gå til de som uansett ville gjennomført tiltak siden det er svært krevende å skille mellom disse og de som gjennomfører tiltak kun med støtte. Slik støtte vil derfor kunne legge beslag på betydelige summer før man ser økt aktivitet.
Ofte kan mangel på god informasjon være en barriere for gjennomføring av gode tiltak. Enova har derfor på sine nettsider, og gjennom rådgivningstjenesten ‘Enova svarer’, tilgjengeliggjort en mengde informasjon og veiledning om energitiltak både tilpasset husholdninger og næringsliv.
En viktig sak for regjeringen er at også husholdninger med lave inntekter skal ha mulighet til å energioppgradere boligene sine og regjeringen legger derfor fra 2023 opp til å gi Husbanken i oppdrag å støtte energitiltak for husholdninger med lave inntekter. Det legges opp til å finansiere ordningen gjennom å overføre deler av midlene som er øremerket klima- og energitiltak for husholdninger og forbrukere hos Enova til Husbanken fra 2023.
Så må vi ikke glemme de ambisiøse klimamålene vi har, og viktigheten av å redusere utslippene våre betraktelig. Enova er et svært viktig klima- og energivirkemiddel som nettopp skal bidra til å nå våre utslippsforpliktelser og bidra til omstilling til lavutslippssamfunnet. Enova støtter de som er villige til å gå foran slik at klima- og energiløsninger utvikles og tas i bruk i alt fra landtransport til kraftkrevende industri. Dette er løft som krever betydelige investeringer og hvor staten stiller opp med risikoavlastning.