Skriftlig spørsmål fra Terje Halleland (FrP) til næringsministeren

Dokument nr. 15:2849 (2021-2022)
Innlevert: 07.09.2022
Sendt: 08.09.2022
Besvart: 16.09.2022 av næringsminister Jan Christian Vestre

Terje Halleland (FrP)

Spørsmål

Terje Halleland (FrP): Vil statsråden sørge for at gjennomgangen av virkemiddelapparatet som legges frem i november er grundig forankret med industriaktørene og slik utgjør en reell evaluering av virkemiddelbrukens omfang og innretning?

Begrunnelse

Regjeringen har varslet det de selv omtaler som en grønn industrioffensiv. Gjennom grønt industriløft varsler regjeringen nye virkemidler for å styrke konkurransekraften til norske industribedrifter.
Jeg opplever at det er store forventninger til leveranse fra regjeringen i flere sektorer og bedrifter.
Blant flere forslag som regjeringen har varslet er en gjennomgang av virkemiddelapparatet for å sikre et mer målrettet omstillingsprogram og bedre tilrettelegging for norske industribedrifter.
I regjeringens plan er det varslet at dette skal legges frem i november i år.
Dersom man skal lykkes med å bedre virkemiddelapparatet er det avgjørende at viktige industrier og bedrifter involveres, slik at problemforståelsen er god.
Det vil i så fall muliggjør en reell forbedring av virkemiddelapparatet slik at det fremstår som en reell 2.0 versjon, og ikke bare et nytt navn på de samme ordningene.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Jeg er opptatt av at næringspolitikken skal være praktisk og jordnær. Næringspolitikken skal treffe bedriftenes behov og derfor bruker jeg mye til blant bedriftsledere, tillitsvalgte og kunnskapsmiljøer. Siden i regjeringen tiltrådte har jeg møtt hundrevis av bedrifter og lyttet til deres innspill. Dette har vært bedrifter fra alle fylker og alt fra små oppstartsbedrifter til store industrilokomotiv.
Tettere samarbeid med industrien, kunnskapsmiljøer og partene i arbeidslivet vil være avgjørende for å nå ambisjonene i det grønne industriløftet, og regjeringen har vært tydelig på at det grønne industriløftet skal arbeides frem i tett samarbeid med relevante parter. Det ble gjennomført en rekke møter med næringsliv og industri under arbeidet med veikartet for grønt industriløft, og jeg er jevnlig i dialog med ulike aktører i industrien og næringslivet for å bli orientert og få innspill til regjeringens videre arbeid med virkemidler.
Regjeringen har, i tråd med Hurdalsplattformen, lagt frem en rekke tiltak for å styrke og strukturere samarbeidet mellom myndighetene, næringslivet og andre kunnskapsmiljøer. Som et tiltak i industriløftet vil blant annet regjeringen gjennomføre en serie med tematiske toppledermøter ledet av statsministeren. Her vil jeg vise til at det allerede har vært gjennomført toppledermøter om verdikjeden for batteri og havvind. Vi har varslet at vi vil opprette et grønt industriråd, der partene i arbeidslivet, industriaktører, miljøbevegelsen og forsknings- og utviklingsmiljøer kan drøfte utfordringer og utvikle en felles forståelse av roller og ansvar når det gjelder grønn industriutvikling. Vi vil også utvikle klimapartnerskap mellom myndighetene, partene i arbeidslivet og industrien.
Hurdalsplattformen viser til regjeringens ambisjon om å "Gjennomgå hele det næringsrettede virkemiddelapparatet, med sikte på å forenkle, tilgjengeliggjøre og styrke ordningene som skal bidra til at norske bedrifter kan vokse. Gjennomgangen skal skje i tett dialog og partnerskap med bedrifter, tillitsvalgte, kommuner og fylker."
Det er allerede gjennomført en omfattende områdegjennomgang av det næringsrettede virkemiddelapparatet i perioden 2017-2019. Gjennom fire delrapporter ble det levert en bred kartlegging og et kunnskapsgrunnlag med anbefalinger om hvordan det næringsrettede virkemiddelapparatet kan organiseres for å legge til rette for størst mulig verdiskaping. I forbindelse med dette arbeidet gjennomførte departementet en åpen innspillsrunde. Den foreløpige oppfølging av dette arbeidet er beskrevet i Prop. 1 S (2021-2022) fra Nærings- og fiskeridepartementet.
Jeg ønsker ikke gjøre samme gjennomgang på nytt, men bygge videre på den kunnskapen som allerede er opparbeidet. Jeg er videre opptatt av å utnytte den kompetansen og kunnskapen som finnes internt hos virkemiddelapparatet.
For å følge opp regjeringens ambisjoner har jeg igangsatt et arbeid i samarbeid med virkemiddelaktørene, der aktørene har fått i oppdrag å komme med konkrete innspill til den videre utviklingen av det næringsrettede virkemiddelapparatet. Virkemiddelaktørene skal levere sine innspill til meg før jul. Dette innspillet vil bygge videre på kunnskapen som allerede er utarbeidet og på innspill som blant annet er kommet fra næringslivet, herunder industriaktører.
Jeg har også tatt initiativ til en referansegruppe for arbeidet med utvikling av virkemiddelapparatet der LO, NHO, Virke, KS og Akademikerne ved Tekna er invitert med. Referansegruppen skal gi innspill og synspunkter til arbeidet som pågår og den videre utviklingen av virkemiddelapparatet. Hensikten er både å orientere om arbeidet som pågår og å sikre at innspill, blant annet fra næringslivet, blir fanget opp på et tidlig tidspunkt.
Regjeringen har lansert eksportreformen «Hele Norge eksporterer» som innebærer en ny modell for arbeidet med strategiske eksportfremmesatsinger. Som en del av reformen har regjeringen opprettet et Nasjonalt eksportråd som består av arbeidslivets parter og representanter fra næringslivet. Dette rådet skal på bakgrunn av tett dialog med næringslivet både foreslå større nasjonale eksportfremmesatsinger og rådgi regjeringen om strategisk innretning på eksportarbeidet. Slik er næringslivet koblet tettere på eksportfremmearbeidet. Nasjonalt eksportråd bistås av et sekretariat hvor partene i næringslivet og NFD, UD og OED deltar. Det er allerede besluttet at de to første eksportfremmesatsingene skal være havvind og mer og grønnere maritim eksport hvor næringene er tett involvert i utformingen av satsingene. NFD er kjent med at Nasjonalt eksportråd er i dialog med næringslivet for å få innspill til hva som skal være de neste strategiske eksportfremmesatsingene.
Disse grepene mener jeg samlet vil gi oss god innsikt i næringslivets situasjon og behov, og styrke regjeringens kunnskapsgrunnlag for en politikkutforming som setter fart på omstillingen, skaper jobber over hele landet og kutter klimagassutslippene.