Terje Halleland (FrP): Hvilke tiltak gjør statsråden som sikrer at Norge gjør det som er mulig på både kort og lang sikt for å bedre situasjonen med gassleveranser fra Norge til Europa fremover?
Begrunnelse
Energisituasjonen i Europa går fra vanskelig til svært vanskelig, med bortfall fra Nord Stream 1. Alvoret blir større, og konsekvensene er vanskelig å få oversikt over.
Rasjonering av kraft i Europa, med påfølgende nedstengning av arbeidsplasser, og økt fare for sosial uro er blitt enda mer sannsynlig. Demonstrasjoner i Praha viser hvor sårbar denne situasjonen er.
EUs energiomstillingsplan har ført til vedtak hvor de har avviklet regulerbare kraftkilder, og erstattet disse med fornybar produksjon av spesielt sol og vind, og gjorde seg mer importavhengig og da spesielt russisk gass. I 2020 var over halvparten av energibehovet til EU dekket av import. Når Putin nå utnytter EUs naive tilnærming til sin egen energisikkerhet, betaler vi nå alle prisen.
Ingen tiltak er mer virkningsfull på både kort og lang sikt, at denne gassen blir erstattet med annen gass. Her bidrar Norge med tiltak som har ført til umiddelbar økning i gasseksporten, men det er flere tiltak Norge kan gjøre for å sikre at tilgangen til norsk naturgass opprettholdes og økes de nærmeste årene.
Vi må få frem eksisterende funn som for eksempel Linnorm. Med løsningen operatøren Norske Shell har lagt fram og anbefalt vil Linnorm være ferdig utbygd og klar for å sende gass til Europa allerede i 2026. Det har imidlertid oppstått uenighet i lisensen mellom Norske Shell og Equinor. Equinors løsning innebærer en forsinkelse til 2032. Det betyr at Europa vil få leveranser langt tidligere med Shells løsning. Med bakgrunn i dagens situasjon bør det gjøres tiltak for å sikre at feltet får en rask utbygging. Selv om Equinor har god kompetanse om usikkerhet og risiko, er dette heller ikke fremmed for Norske Shell, som er blant verdens største energiselskaper.
Det kan også gjøres grep for endringer av eksisterende infrastruktur for å utnytte og øke kapasiteten av eksisterende felt som for eksempel Troll og Snøhvit.
Det kan legges opp til mer og raskere leting etter mer gass for å sikre full produksjon og transport av gass fra norsk sokkel i lang tid fremover. Leting bør skje i både nærheten av eksisterende infrastruktur og i nye områder for å dekke inn økt gasseksport på kort sikt, og også for å sørge for stabile leveranser også i en fremtid.