Skriftlig spørsmål fra Aleksander Stokkebø (H) til kommunal- og distriktsministeren

Dokument nr. 15:2882 (2021-2022)
Innlevert: 12.09.2022
Sendt: 13.09.2022
Besvart: 21.09.2022 av kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik

Aleksander Stokkebø (H)

Spørsmål

Aleksander Stokkebø (H): Vil statsråden vise handlekraft og bidra til å få avklart tomtevalget, slik at Studentsamskipnaden i Stavanger kan komme i gang med byggingen av et tilstrekkelig antall studentboliger?

Begrunnelse

Landet over står tusenvis av studenter i kø for studentbolig, og Rogalands avis har den siste tiden beskrevet den krevende situasjonen for studentene i Stavanger. I august var det nesten 700 på venteliste, som omtrent tilsvarte antallet boliger Studentsamskipnaden i Stavanger (SiS) hadde tildelt. Behovet er med andre ord stort.
Studentsamskipnaden har konkrete planer om å bygge mellom 400 til 500 nye campusnære boliger. De avventer imidlertid avklaring fra Statsbygg, som er grunneier til tomten SiS trenger for å få bygget ut nok kapasitet. Avklaringen lar vente på seg, og har ifølge SIS tatt over seks måneder.
Statsråd Borten Moe har ved ulike anledninger uttalt at regjeringen ønsker å få opp tempoet i byggingen av studentboliger, og har ment at studentsamskipnadene kunne bygget flere studentboliger om de selv ønsket – med henvisning til finansieringen SIS har mottatt. Jeg vil anta at kommunalministeren er på samme linje som sin partifelle.
Det er synd at Statsbygg sin behandlingstid ikke gjenspeiler ambisjonene til regjeringen. I denne saken opptrer Statsbygg som en flaskehals for bygging av flere studentboliger. Offentlige flaskehalser må løses opp – spesielt i en situasjon hvor hundrevis av studenter står uten bolig.
Jeg har fått opplyst at SiS har bedt om å få bygge på tomten U13. Statsbygg ønsker på sin å vurdere en tomt som gir mindre utbyggingskapasitet enn det som er nødvendig (U12). I mellomtiden går tiden og det ser ut til at toget nå er gått for å ha klar 400 nye studentboliger til neste års studiestart. 6 måneders betenkningstid er i meste laget for et område som allerede velkjent og godt utredet. Det er på tide å vise handlekraft.

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Svar

Sigbjørn Gjelsvik: Staten er grunneigar for store område på Ullandshaug, som mellom anna omfattar universitetet (UiS) og området der studentsamskipnaden i Stavanger (SIS) ønsker å etablera nye studenbustadar. I 2018 vedtok Stavanger kommune ein områdereguleringsplan for universitetsområdet, kunnskapsparken og det nye sjukehuset. Områdereguleringsplanen opnar for utbygging av ytterlegare 200 000 kvm til undervisningsformål. Med planen følgjer det rekkefølgjekrav, som mellom anna inneber at bygging av studentbustadar på det området SiS foreslår, utløyser krav om etablering av teknisk infrastruktur og kollektivtrasé med sykkelveg, torg og framkommevegar. Kostnadane for å oppfylla rekkefølgjekravet frå kommunen vil då falle på studentsamskipnaden.
Hausten 2020 vedtok styret ved universitetet ein campusplan, som legg føringar for utviklinga av området i eit lengre tidsperspektiv. Det området SiS ønsker å bygga studentbustadar på, er i campusplanen planlagt som del av eit samanhengande grøntdrag, og ikkje som eit prioritert byggeområde.
Statsbygg, som forvaltar grunneigarinteressene til staten, må sjå behovet for nye studenbustadar i samanheng med både campusplanen og områdereguleringsplanen. Statsbygg fekk første saksgrunnlag i juni, og er no i dialog med SiS for å vurdera ulike alternativ. Ei avgjerd om kva tomt studentsamskipnaden skal få bygga på, må òg bli vurdert ut frå dei framtidige behova og utviklingsplanane til UiS.
Slik eg kjenner saka er både universitetet, studentsamskipnaden og Statsbygg samde om at det bør byggast fleire studentbustadar tettare på campus, enn dagens områdereguleringsplan legg opp til. For å sikre eit riktig tomteval i eit langsiktig perspektiv, må det utarbeidast eit godt avgjerdsgrunnlag, som varetar interessene både til universitet og til studentane.