Skriftlig spørsmål fra Erlend Svardal Bøe (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2890 (2021-2022)
Innlevert: 13.09.2022
Sendt: 14.09.2022
Besvart: 22.09.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Erlend Svardal Bøe (H)

Spørsmål

Erlend Svardal Bøe (H): Hva vil statsråden gjøre for å sikre at alle norske kommuner har psykologkompetanse i sin helse- og omsorgstjeneste, og hva tenker statsråden om at Nord-Norge er den landsdelen som sliter mest med å oppfylle pålegget om psykologkompetanse i helse- og omsorgstjenesten?

Begrunnelse

Det vises til denne rapporten fra SSB: https://www.ssb.no/helse/helsetjenester/statistikk/kommunehelsetenesta/artikler/faerre-kommuner-med-psykologkompetanse-innen-helse-og-omsorg
Fra og med 2020 påla Solberg-regjerningen alle norske kommuner å ha psykologkompetanse i helse- og omsorgstjenesten. Dette pålegget har bidratt til å løfte det psykiske helsearbeidet i kommunene. Selv om rapporten fra SSB viser at en stor andel av norske kommuner har fått på plass psykolog eller samarbeid om psykologkompetanse, er det fortsatt kommuner som både sliter med å rekruttere og ansette psykolog. Det gjør at det blir regionale forskjeller i det psykiske helsetilbudet til innbyggerne, og det er særlig de mindre sentrale kommunene som sliter.
Nord-Norge er den landsdelen som sliter mest med å oppfylle pålegget om å ha psykologkompetanse. SSB sin rapport viser at 1 av 3 kommuner i Nord-Norge ikke har tilgang til psykologkompetanse. Mindre sentrale kommuner og fagmiljø er blant grunnene til det. Rapporten viser også at det har vært en nedgang fra 2020 til 2021 i andel kommuner med psykologkompetanse.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Psykisk helse er høyt prioritert av denne regjeringen. Derfor jobber vi med å utarbeide en opptrappingsplan for psykisk helse. Dette er langsiktig og nødvendig arbeid. Det handler om bedre kapasitet, men også sterkere vekt på forebygging og tidlig innsats, og å styrke tilbudet og tilgjengeligheten til psykisk helsehjelp i kommunene. Regjeringens opptrappingsplan for psykisk helse legges frem i 2023. Et av de tre hovedområdene i planen er tilgjengelig og nær hjelp av god kvalitet. Hjelpen må være der når man trenger den. Adressen på postkassen din skal ikke avgjøre hvilken hjelp du får.
Derfor er det bra at mange kommuner har klart å knytte til seg psykologkompetanse. KOSTRA-tall viser at det er forskjeller i tilgang på psykologkompetanse etter kommunenes sentralitet. Det er en tydelig tendens til at andelen kommuner som har knyttet til seg kompetansen, stiger med økende sentralitet. Jeg ser med bekymring på at hvor man bor kan påvirke hvilken kompetanse kommunens innbyggere har tilgang til og at 1 av 3 kommuner i Nord-Norge ikke har tilgang til psykologkompetanse.
Riksrevisjonen sin undersøkelse av psykiske helsetjenester (2020-2021) viste at omtrent 75 prosent av kommunene har en egen lavterskeltjeneste for psykisk helse som behandler barn og unge. Jeg er glad for at så mange kommuner har etablert et slikt tilbud. Samtidig er det 25 prosent av kommunene som ikke har en egen slik tjeneste. Vi vil vi satse på å bygge opp gode lavterskeltilbud over hele landet, der folk raskt kan få hjelp uten henvisning.
I budsjettet for 2022 ble det avsatt om lag 250 millioner kroner til å styrke lavterskel helsetiltak, nye samarbeidsteam (FACT-, ACT- og FACT- ung-team), kompetanseutvikling innen selvskadings- og selvmordstematikk, forskning, vurdering av samordning av relevante hjelpetelefoner og ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser. I januar 2022 ble det også bevilget 100 millioner kroner til lavterskel psykisk helsetilbud i kommunene i forbindelse med koronapandemien.
For å sikre tilgjengelig og nær hjelp er vi avhengig av nok personell. SSB-rapporten som representanten viser til, påpeker at det er grunn til å tro at flere kommuner har problemer med å knytte til seg psykologkompetanse. Fagfolkene er den viktigste ressursen for å gi god hjelp til personer med psykiske vansker og lidelser. Å utdanne, rekruttere og beholde helsepersonell i en sterk offentlig helsetjeneste, er en våre viktigste oppgaver framover. Derfor satte regjeringen i desember 2021 ned en helsepersonellkommisjon. Formålet er å etablere et kunnskapsgrunnlag og foreslå treffsikre tiltak i årene framover for å utdanne, rekruttere og beholde kvalifisert personell i helse- og omsorgstjeneste i hele landet for å møte utfordringene i tjenestene på kort og lang sikt.
Psykologkompetansen er viktig. Samtidig må vi se på bredden av kompetanse og personell knyttet til tilbudet i kommunene. Samhandlingen mellom ulike faggrupper og den samlede og helhetlige kompetansen i tjenestene er viktig for å gi et godt psykisk helsetilbud til befolkningen, noe også mange brukerorganisasjoner påpeker.