Skriftlig spørsmål fra Seher Aydar (R) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2920 (2021-2022)
Innlevert: 16.09.2022
Sendt: 16.09.2022
Besvart: 21.09.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Seher Aydar (R)

Spørsmål

Seher Aydar (R): Norge har ansvar for den samiske urbefolkningen. Å ha oppdatert statistisk data og kunnskap om urfolk er ansett som helt sentralt av FN og Europarådet for at stater skal oppfylle sine menneskerettighetsforpliktelser.
Hvordan har helseministeren tenkt til å oppfylle forpliktelsene sine ovenfor den samiske befolkningen?

Begrunnelse

For å kunne overvåke helsa og yte likeverdige helsetjenester til samisk befolkning er det helt sentralt å ha forskningsbasert kunnskap om samers helse og levekår. Denne kunnskapen finnes ikke i nasjonale registre fordi etnisitet ikke er registrert i folkeregisteret eller andre registre.
Tidligere SAMINOR undersøkelser har påvist noen store helse- og levekårsutfordringer i vår fleretniske befolkning i Nord- og Midt-Norge. Blant annet er det påvist en høy andel med vold i nære relasjoner og høye andeler med type 2 diabetes. I tillegg er det påvist at den samiske befolkningen har opplevd diskriminering flere ganger hyppigere enn den norske befolkningen, og årsaken kan tilskrives etnisk bakgrunn.
De tidligere SAMINOR-studiene kan ikke forklare årsakssammenhenger for helse- og levekårsutfordringene i Nord-Norge. Undersøkelsene er i tillegg gjort i begrensede geografiske områder, og inkluderer derfor ikke lule- eller sørsamiske områder. Det er snart 10 år siden siste datainnsamling og datagrunnlaget begynner å bli for gammelt til å si noe om forholdene i dagens samfunn. Fagmiljøene mener derfor det er helt essensielt å gjennomføre en ny datainnsamling i form av en SAMINOR 3-studie som inkluderer alle samiske områder på norsk side og ikke ekskludere noen samiske grupper. De tidligere funnene har fått mye publisitet og ført til utredninger og rapporter som har utgjort et viktig kunnskapsgrunnlag for å sikre treffende helse- og sosialtjenester til vår urbefolkning.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Helsemyndighetene er gjennom norske lover og folkeretten forpliktet til å tilby likeverdige helsetjenester til den samiske befolkningen, og sørge for at det samiske perspektivet ivaretas i helsepolitiske satsinger, nasjonale planer og strategier. Norge har blant annet ratifisert ILO-konvensjonen om urfolks rettigheter som anerkjenner at samene har en særstilling som urfolk. Dette er forpliktelser regjeringen tar på alvor.
Den samiske befolkningen har som representanten påpeker andre utfordringer innenfor helse og levekår enn majoritetsbefolkningen. Dette krever at tjenestene tilpasses deres behov for å kunne sies å være likeverdige. I den sammenheng er det av stor betydning at det innhentes kunnskap og forskes på aktuelle utfordringer og løsninger. Mitt departement finansierer i hovedsak forskning gjennom to kanaler, gjennom de regionale helseforetakene og gjennom Norges forskningsråd. I tillegg finansierer departementet Senter for samisk helseforskning (SHFF) med en årlig grunnfinansiering. I 2022 er denne på 6,2 mill. kroner. SHFF er et selvstendig senter ved Institutt for samfunnsmedisin ved Norges arktiske universitet, UiT. Senteret har av Helse- og omsorgsdepartementet fått i oppgave å drive forskning på samisk helse og levekår i Norge. Helse- og levekårsundersøkelser er senterets viktigste forskningsprosjekt. Senteret planlegger, som representanten skriver, gjennomføring av en SAMINOR-3 studie. En slik studie er nyttig, men kostnadskrevende og finansierings-situasjonen for dette er utfordrende nå. Tidligere SAMINOR-undersøkelser har vært finansiert med midler fra blant annet Helse Nord RHF, de tre nordligste fylkene, Sametinget m.fl.
Jeg ønsker imidlertid å understreke at grunnbevilgningen til SHFF er viktig for å få kunnskapsbaserte helsetjenester til vår samiske befolkning.