Skriftlig spørsmål fra Une Bastholm (MDG) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:2921 (2021-2022)
Innlevert: 16.09.2022
Sendt: 19.09.2022
Besvart: 27.09.2022 av forsvarsminister Bjørn Arild Gram

Une Bastholm (MDG)

Spørsmål

Une Bastholm (MDG): Den siste tiden har det kommet en rekke historier om overgrep, trakassering og utilbørlig press overfor ansatte i Forsvaret. Særlig kvinner er utsatt. Flere forsvarsansatte som har stått bak dette har beholdt sine jobber, og enkelte har senere blitt forfremmet til sentrale stillinger.
Hva har regjeringen gjort for å forsikre seg om at det skal være trygt å varsle om trakassering og overgrep i Forsvaret og hvilke tiltak mener Regjeringen må på plass for å skape en kultur i Forsvaret hvor det er trygt for alle å jobbe?

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Det er ingen tvil om at de saker som er avdekket i media er alvorlige. Forsvaret har erkjent at de ikke har håndtert varslingssaker godt nok. Forsvarssjefen har selv gitt uttrykk for at Forsvaret nå står i en «krise» på grunn av disse sakene.
Etter at varslingssakene ble kjent, ba jeg forsvarssjefen om å utarbeide en rapport om varsling i Forsvaret. Forsvaret oversendte en foreløpig rapport den 23. juni 2022. Forsvarets gjennomgang har så langt avdekket svikt på tre områder. For det første har de som varsler ikke blitt godt nok ivaretatt. Blant annet har de ikke fått god nok informasjon om utviklingen i egen varslingssak. For det andre mangler Forsvaret en enhetlig praksis for reaksjoner og oppfølging av saker der kritikkverdige forhold er avdekket. For det tredje er det behov for å øke kompetansen om varslingsinstituttet i organisasjonen.
Forsvarets foreløpige rapport identifiserte konkrete oppfølgingstiltak. Det gjennomføres nå en ekstern gjennomgang av varslingsinstituttet og av hvordan oppfølgingen av varslere og omvarslede ivaretas i arbeidsgiversporet. Forsvaret skal nå også sikre likebehandling i oppfølgingen av varslingssaker ved at det skal konfereres med generaladvokaten i alle saker som omhandler mobbing og trakassering, og Forsvarsstaben skal kvalitetssikre i tilfeller av avvik fra anbefalingene. Det er også innført ny praksis på informasjon om tjenstlige reaksjoner som meddeles den fornærmede eller varsler. Ytterligere tiltak inkluderer å videreutvikle, ressurssette og kravstille opplæring, innføre bedre rapporteringsrutiner, gjennomføre jevnlige vurderinger med forankring i Forsvarets øverste ledelse, samt i større grad ansvarliggjøre ledere ved at de sitter lengre i stilling. I tillegg gjennomgår forsvarssjefens internrevisjon også varslingssaker tilbake i tid. Forsvarssjefen vil avgi en endelig rapport til meg i desember 2022.
Jeg har jevnlig kontakt med forsvarssjefen om hans oppfølging i denne saken, og jeg opplever at han tar saken på største alvor. Det er imidlertid klart at det vil kreve mye i lang tid fremover av Forsvaret for å sikre at tiltakene faktisk får effekt. Varslingssakene er svært ødeleggende for de berørte, og de virker også negativt inn på Forsvarets omdømme og potensielt evnen til å rekruttere til sektoren. Forsvaret skal være en trygg og god organisasjon for alle, både de ansatte og de vernepliktige soldatene. Jeg vil derfor fortsette å følge denne saken tett.