Skriftlig spørsmål fra Lan Marie Nguyen Berg (MDG) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2929 (2021-2022)
Innlevert: 18.09.2022
Sendt: 19.09.2022
Besvart: 22.09.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Lan Marie Nguyen Berg (MDG)

Spørsmål

Lan Marie Nguyen Berg (MDG): Har statsråden et tidspunkt for når et lovforslag om forbud mot tvangsplassering av unge på sykehjem vil foreligge, og hvilke konkrete planer har statsråden på kort sikt for å sørge for at unge på som bor ufrivillig på sykehjem får oppfylt sine rettigheter og får et tilstrekkelig tilbud i eget hjem?

Begrunnelse

Den siste tiden har vi kunnet lese om Aurora Kobernus på 25 år som er pleietrengende og tvangsplassert på sykehjem. Hun er ikke alene. Det har vært flere oppslag om unge som tvangsplasseres på sykehjem, blant annet i Dagens Medisin og i Sykepleien. I Helsedirektoratets oversikt for 2021 var 102 personer under 50 år plasser på sykehjem. 31 av disse var langtidsplassert på sykehjem mot sin vilje.
Fordi Norge har ratifisert FNs konvensjon om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) er Norge forpliktet til å sikre at mennesker med nedsatt funksjonsevne har mulighet til å velge bosted, hvor og med hvem de skal bo, på lik linje med andre. Denne rettigheten bryter flere norske kommuner i dag uten at det får konsekvenser.
I februar i fjor fattet Stortinget vedtak om å sikre at personer under 50 år ikke skal bosettes på sykehjem mot sin vilje. Vedtaket krever endringer i helse- og omsorgstjenesteloven. På det tidspunktet satt statsråden selv i helse- og omsorgskomiteen, og støttet forslaget. Det er behov for politisk handling og at vedtaket følges opp. Barn, ungdom og unge voksne plasseres fortsatt på sykehjem mot sin vilje. Det er både et rettighetsbrudd og en praksis som gjør flere barn og unge sykere, ikke friskere. Det er alvorlig fordi kommunene fortsetter en praksis de vet Stortinget har sagt nei til. Ikke minst er det alvorlig for de enkeltpersonene som dette gjelder, som ikke får sine rettigheter ivaretatt.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Den 16. februar 2021 vedtok Stortinget følgende anmodning på bakgrunn av et representantforslag (dok. 8 16 S (2020-2021) og Innst. 242 S (2020-2021)), vedtak 702:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om endringer i helse- og omsorgstjenesteloven § 4-1 første ledd bokstav a, slik at den enkelte pasient eller bruker gis et helhetlig og koordinert helse- og omsorgstjenestetilbud, barn ikke bosettes i sykehjem i strid med familiens ønske og barnets beste, samt pasienter mellom 18-49 år ikke bosettes i sykehjem i strid med eget eller vergens ønske».

Jeg svarte stortingsrepresentant Marian Hussein på et skriftlig spørsmål datert 25. oktober 2021 at et høringsnotat som følger opp vedtaket ville bli sendt på alminnelig høring om kort tid. Arbeidet med å følge opp vedtaket har reist flere prinsipielle spørsmål, og arbeidet med høringsnotatet har derfor vært mer tidkrevende enn antatt. Helse- og omsorgsdepartementet tar sikte på å sende et lovforslag på høring i høst.
Helse- og omsorgsdepartementet sendte et brev til landets statsforvaltere og kommuner
i 2018 der det ble understreket at å bosette unge mennesker på sykehjem mot deres (evt. pårørendes) vilje ikke var i tråd med Stortingets ønske. Departementet har ingen andre virkemidler enn slike sterke oppfordringer som på kort sikt kan få kommunene til å endre sin praksis. Departementet har som kjent ingen instruksjonsmyndighet overfor kommunene om hvordan de håndterer enkeltsaker eller hvordan de velger å organisere sine helse- og omsorgstjenester. Det kommunale selvstyre er nedfelt både i Grunnloven § 49 annet ledd og i lov 22. juni 2018 nr. 83 om kommuner og fylkeskommuner (kommuneloven) §§ 2-1 og 2-2.