Skriftlig spørsmål fra Mahmoud Farahmand (H) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:2946 (2021-2022)
Innlevert: 20.09.2022
Sendt: 20.09.2022
Rette vedkommende: Finansministeren
Besvart: 30.09.2022 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Mahmoud Farahmand (H)

Spørsmål

Mahmoud Farahmand (H): Det er fremmet forslag om at kraftprodusenter kan inngå langtidsavtaler om kraftleveranse.
Vil ordningen kunne benyttes av norske industribedrifter som ellers ikke faller inn under eksisterende ordning for industrikraft, vil ordningen åpne opp for fleksibilitet mht. uttaksprofil, slik at bedrifter som inngår slike avtaler kan variere uttak av kraft i samsvar med eget behov, og vil sluttbrukere i henhold til slike avtaler kunne videreselge kraften i markedet om den ikke blir benyttet av bedriften?

Begrunnelse

Den pågående energikrisen er svært krevende for industri og næringsliv som ikke eier egen kraftproduksjon og ei heller har tilgang til langstidskontrakter. Regjeringen har ved flere anledninger uttalt at også disse aktørene skal få mulighet til å inngå langtidskontrakter, og statsråden har anbefalt flere næringsdrivende å gå i dialog med sitt lokale energiselskap. Dessverre har det vist seg at energiselskapene ikke er villig til å gi industri og næringsliv slike avtaler. Det finne flere eksempler på slike avslag.
Uten forutsigbarhet og med høye strømpriser vil næringsliv og industri i NO2 flytte til andre landsdeler, noe som Statnett ved flere anledninger har uttalt vil bli en konsekvens av de høye strømprisene.
Undertegnede håper på et konstruktiv svar som kan bidra til større trygghet og forutsigbarhet for næringslivet og industrien i NO2.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Med unntak av kraftintensiv industri, er det i dag få sluttbrukere som har inngått fastprisavtaler for strøm. Finansdepartementet sendte 30. juni 2022 på høring et forslag om endringer i reglene for grunnrenteskatt som skal legge til rette for bedre fastprisavtaler på strøm og mer forutsigbare strømregninger. Dette kan særlig være aktuelt for næringslivet, som ikke er en del av strømstønadsordningen.
Fristen for høringsinnspill var 1. september 2022. Departementet har blant annet merket seg at flere høringsinstanser, herunder Norsk Industri, har uttalt at bedrifter som ikke kan benytte industrikraftregimet på grunn av for lavt kraftforbruk, må komme inn under det foreslåtte fastprisunntaket.
Jeg la frem hovedpunktene i den foreslåtte ordningen 28. september (pressemelding nr. 43/2022). For en nærmere beskrivelse av forslaget viser jeg til forslag til statsbudsjett som fremmes torsdag 6. oktober.