Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:2987 (2021-2022)
Innlevert: 23.09.2022
Sendt: 23.09.2022
Besvart: 30.09.2022 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Bilder fra Saltstraumen viser at sjelden og sårbar natur er truet av økende antall fiskesluker og nettverk av nylon i sjøbunnen og i tareskogen langs den nær kyststripa.
Vil statsråden ta initiativ til å redusere forsøplingen av verneområdet gjennom å innføre et midlertidig forbud mot fisking fra land, for hele eller deler av området, inntil en forvaltningsplan for verneområdet foreligger?

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Saltstraumen regnes som verdens sterkeste tidevannsstrøm. De særegne strømforholdene skaper igjen forutsetninger for et rikt og særegent plante- og dyreliv. Dette er naturverdier av lokal, nasjonal og internasjonal betydning. En målsetting med vernet av Saltstraumen er nettopp å bevare disse naturverdiene uten større grad av ytre påvirkning.
Saltstraumen er også et populært sportsfiskested og et attraktivt turistmål. Et aktivt friluftsliv i tilknytning til marine verneområder er i utgangspunktet positivt. I dette tilfellet har det samtidig vist seg å være nødvendig med egne tiltak for å hindre at fiske og friluftsliv påvirker naturen i området negativt.
Statsforvalteren i Nordland er forvaltningsmyndighet for Saltstraumen marine verneområde og leder nå, i nært samarbeid med bl.a. Bodø kommune, arbeidet med forvaltning og skjøtsel av området. Alminnelig friluftsliv, fiske, jakt og fangst er aktiviteter som er eksplisitt tillatt gjennom verneforskriften for Saltstraumen marine verneområde, forutsatt at slik aktivitet utøves i tråd med kravene som følger av annet regelverk, herunder havressursloven og lakse- og innlandsfiskeloven. Gjeldende verneforskrift hjemler ikke midlertidig fiskeforbud som et tiltak for å beskytte verneverdiene, og en eventuell endring av verneforskriften på dette punktet ville måtte følge prosessreglene i bl.a. naturmangfoldloven, forvaltningsloven og utredningsinstruksen. Et midlertidig fiskeforbud er heller ikke et tiltak som har vært drøftet som en del av det arbeidet som nå pågår under ledelse av Statsforvalteren og synes dermed for øyeblikket lite aktuelt.
Tiltak for å håndtere utfordringene med forsøpling fra bl.a. sportsfiske blir imidlertid et sentralt tema i forvaltningsplanen, som nå utarbeides av Statsforvalteren i Nordland, i samarbeid med bl.a. Bodø kommune, fylkeskommunen, lokale dykkere, reiseliv og miljøvernorganisasjoner. Det vil her bli utarbeidet en besøksstrategi, bl.a. med sikte på å styre sportsfiskerne vekk fra steder der det er lett å sette seg fast, som tareskogområder, og områder som har for sterk strøm til at dykkere kan rydde. Forvaltningsplanen skal etter planen være ferdigstilt før sommersesongen 2023, og dermed være på plass i forkant av neste høysesong for sportsfiske og friluftsliv.
I tillegg viser undersøkelser bl.a. med undervannsdrone at innsatsen som er lagt i opprydning av området har gitt resultater. Frivillige dykkere har gjort en stor innsats med opprydning av området, og i høst vil det frivillige arbeidet også bli supplert av et innleid profesjonelt dykkerfirma.