Skriftlig spørsmål fra Ingunn Foss (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:3008 (2021-2022)
Innlevert: 26.09.2022
Sendt: 27.09.2022
Besvart: 07.10.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Ingunn Foss (H)

Spørsmål

Ingunn Foss (H): Har regjeringen begynt å utrede plikt for norske tjenesteleverandører til å melde fra dersom de oppdager at deres tjenester brukes til straffbar oppbevaring eller distribusjon av overgrepsmateriale, og når ser regjeringen eventuelt for seg å sende forslag til nødvendige endringer på høring?

Begrunnelse

Viser til Stortingets vedtak 581:

«Stortinget ber regjeringen utrede innføring av en plikt for norske tjenesteleverandører til å melde fra dersom de oppdager at deres tjenester brukes til straffbar oppbevaring eller distribusjon av overgrepsmateriale».

Spørsmålsstiller lurer på hvordan regjeringen følger opp vedtaket.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: I Hurdalsplattformen varsler regjeringen at vi vil legge frem en opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner. Arbeidet med opptrappingsplanen, som er påbegynt, skal også inkludere internettrelaterte overgrep mot barn.
For å lykkes i bekjempelsen av denne typen kriminalitet er det helt nødvendig å få til et godt samarbeid med selskaper som tilbyr tjenester på internett. Det er også viktig å samarbeide med andre land.
Kripos kom i mars 2019 med en rapport om seksuell utnyttelse av barn og unge over internett. I den rapporten ble det blant annet foreslått å innføre plikt for tjenesteleverandører å melde fra ved funn av overgrepsmateriale. Den forrige regjeringen fulgte ikke opp den anbefalingen i perioden mars 2019 til oktober 2021.
Jeg tok i vår initiativ til dialog med både tjenesteleverandører og betalingstjenesten Vipps for å drøfte problemstillinger knyttet til overgrep på nett, herunder plikt for tjenesteleverandører og hvordan forebygging kjøp og salg av ulovlig materiale på nett.
Justis- og beredskapsdepartementet er orientert om at Europakommisjonen la frem et forslag til et nytt rammeverk for å forebygge og bekjempe seksuelle overgrep mot barn på internett 11. mai 2022. Kommisjonen mener dagens system, som bygger på frivillig sporing og rapportering fra selskapenes side, ikke er tilstrekkelig, og forordningsforslaget pålegger tjenestetilbydere å spore, rapportere og fjerne bilder og video som viser seksuelle overgrep begått mot barn.
Justis- og beredskapsdepartementet vil utrede en plikt for tjenesteleverandører til å melde fra dersom det oppdages at tjenestene deres brukes til straffbar oppbevaring eller distribusjon av overgrepsmateriale. I dette arbeidet vil Europakommisjonens forordningsforslag om seksuelle overgrep mot barn, være sentralt. Det pågår også et arbeid, sammen med flere departementer, med opptrappingsplanen mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner som skal legges frem i 2023.