Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:3039 (2021-2022)
Innlevert: 29.09.2022
Sendt: 29.09.2022
Besvart: 05.10.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Hvordan har statsråden og helseforetakene jobbet for å sikre forutsigbarhet og avtaler med private/ideelle tilbydere etter avviklingen av fritt behandlingsvalg fra 2023?

Begrunnelse

Statsråden har bekreftet at fritt behandlingsvalg vil avvikles fra 2023. Det betyr at man ikke lenger har godkjenningsmodellen for private og ideelle tilbydere av helsetjenester, og at helseforetakene selv må inngå avtaler. Derimot er det en rekke private og ideelle tilbydere som ikke vet om de fortsatt kan opprettholde driften sin fra neste år. Det er snakk om mange tusentalls brukere, pasienter og ansatte, som frykter for tilbudet sitt, eller arbeidsplassen sin, som ikke har fått noen avklaring.
Et eksempel på dette er Mestringshusene på Notodden, der 52 ansatte står i fare for å miste jobben. Institusjonen med fokus på rusbehandling har gitt behandling til 332 rus- og psykiatripasienter siden starten i februar 2018. Dette er ikke realiteten for bare Mestringshusene på Notodden, men noe som rammer flere titalls behandlingsinstitusjoner i hele landet.
Tilbydere av helsetjenester gjør en viktig jobb for samfunnet, gjennom å gi gode tjenester av høy kvalitet til mennesker som trenger hjelp. Mange av tilbyderne har gjort enorm innsats over flere år, og spilt en viktig rolle for mange pasienters liv. Da er det uverdig at aktørene ikke enda har fått en avklaring på om de må legge ned driften sin eller ikke.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Helseregionenes kjøp av helsetjenester fra private aktører utgjorde over 17 milliarder kroner i 2021. Dette inkluderer både ideelle og kommersielle samarbeidspartnere. Private aktører yter med andre ord et vesentlige bidrag i den offentlige spesialisthelsetjenesten. Regjeringen er positiv til at helseforetakene samarbeider med private aktører, så lenge samarbeidet
skjer på vår felles helsetjenestes premisser. Vi ønsker ikke at private aktører skal kunne etablere seg fritt, og tappe lokalsykehus for ressurser – slik vi har sett eksempler på med fritt behandlingsvalgordningen. Samarbeid med private skal reguleres gjennom langsiktige avtaler hvor behandlingskvalitet for pasientene vektlegges. Helseregionene skal til enhver tid sørge for tilstrekkelig kapasitet, enten gjennom etablering av egne tilbud eller gjennom avtaler med private.
Regjeringen har foreslått å avvikle godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg med virkning fra 2023. Dette tidspunktet annonserte jeg i sykehustalen i januar i år. Da var det allerede kjent at regjeringen ville avvikle ordningen, blant annet gjennom Hurdalsplattformen. Dette ble også tydelig trukket fram som en viktig helsepolitisk sak av Arbeiderpartiet og Senterpartiet før stortingsvalget i 2021.
Forslaget om avvikling av godkjenningsordningen ble sendt på høring 1. april i år, med frist for uttalelser den 1. juli. I forkant av utsendelsen av høringsnotatet hadde departementet møter med arbeidsgiverorganisasjonene NHO, Virke og Spekter, samt enkelte av de godkjente aktørene i ordningen for å innhente deres innspill og synspunkter.
I oppdragsdokumentet for 2022 ble de regionale helseforetakene bedt om å påse at pasienter som mottar behandling hos private leverandører gjennom godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg, får videreført det tilbudet de har behov for når ordningen avvikles. De regionale helseforetakene må selv vurdere hvilke tiltak som er nødvendige for å ivareta dette ansvaret, inkludert vurdere hva som skal leveres av egne helseforetak eller av private leverandører gjennom nye anskaffelser.
I tilleggsdokumentet etter Stortingets behandling av Prop. 115 S (2021-2022) («revidert oppdragsdokument») ba jeg videre om at de regionale helseforetakene vurderer hvorvidt godkjente virksomheter i fritt behandlingsvalgordningen i dag leverer tjenester som oppfyller et viktig nasjonalt eller regionalt behov og påse at slike tjenester også i fremtiden gjøres tilgjengelige.