Skriftlig spørsmål fra Roy Steffensen (FrP) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:3058 (2021-2022)
Innlevert: 30.09.2022
Sendt: 03.10.2022
Besvart: 18.10.2022 av forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe

Roy Steffensen (FrP)

Spørsmål

Roy Steffensen (FrP): I 2021 ble "mobilitetsmeldingen" behandlet, og der påpekte Fremskrittspartiet at Kina og Russland har strategiske interesser og vilje til å bruke hemmelig etterretning og spionasje for å oppnå mål som kan gå ut over Norges sikkerhet. Frp mente at det derfor er problematisk at Kina og Russland inngår i gruppen av Norges hovedsamarbeidsland innen høyere utdanning og forskning, men Frp ble stående alene om det synspunktet.
Sett i lys av det som skjer i Europa nå, vil statsråden ta initiativ til å endre politikk på dette området?

Ola Borten Moe (Sp)

Svar

Ola Borten Moe: Internasjonalt samarbeid innen høyere utdanning og forskning er avgjørende for videreutviklingen av Norge som kunnskapsnasjon. Internasjonalt forskningssamarbeid er videre grunnleggende når det gjelder å løse de globale utfordringene.
Panorama-strategien 2021-27 er regjeringens strategi for forsknings- og høyere utdanningssamarbeid med de prioriterte samarbeidslandene utenfor EU/EØS. Russland og Kina er blant de ni prioriterte samarbeidslandene. Prioriteringen av land er basert på landenes viktige rolle globalt og regionalt.
I lys av Russlands angrep på Ukraina har Norge suspendert dialog på forsknings- og høyere utdanningsfeltet med russiske myndigheter, og fastslått at som hovedregel skal alle institusjonsavtaler mellom norske og russiske forsknings- og utdanningsinstitusjoner legges på is.
Som forsknings- og høyere utdanningsminister er jeg opptatt av at vi fra myndighetenes side bidrar aktivt til å fremme økt kunnskap og bevissthet i sektoren om ulike sikkerhetsutfordringer institusjonene må være forberedt på å møte i sitt internasjonale virke. Jeg opplever at institusjonene tar spørsmål knyttet til sikkerhet og beredskap på stort alvor.
Det er viktig med systematisk deling av kunnskap og informasjon om spørsmål som går på tvers av flere sektorer. Kunnskapsdepartementet (KD) har derfor i nær dialog med Utenriksdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet og Forsvarsdepartementet tatt initiativ til flere tiltak for å gjøre relevant informasjon mer tilgjengelig for våre høyere utdannings- og forskningsinstitusjoner. Dette gjelder blant annet etableringen av KDs Rundebord for akademisk samarbeid med Kina. Et annet viktig tiltak er KDs initiativ om å utvikle nasjonale retningslinjer for ansvarlig internasjonalt samarbeid. Forslaget er inspirert av tilsvarende initiativer i andre land. Retningslinjene skal ytterligere styrke institusjonene i deres arbeid med å navigere problemstillinger knyttet til internasjonale samarbeidspartnere.