Lars Haltbrekken (SV): Hva vil regjeringen gjøre for å rette søkelys på den kritiske menneskerettssituasjonen i Egypt i forbindelse med COP27, og under COP27 fremme nødvendigheten av at sivilsamfunnsorganisasjoner kan undersøke, kritisere og mobilisere i arbeidet for å løse natur- og klimakrisa, samt hvordan vil regjeringen sørge for at lokale akkrediteringsprosesser til årets og senere klimaforhandlinger gjennomføres på åpen måte, slik at det ikke blir brukt av autoritære regimer til å ekskludere kritiske stemmer?
Begrunnelse
COP27 avholdes i Sharm el-Sheikh 6-18.november, i et Egypt hvor bruddene på menneskerettighetene er omfattende. Fem FN-spesialrapportører roper varsko om menneskerettssituasjonen og begrensninger for sivilt samfunn i forbindelse med COP27.
Amnesty har nylig rapportert at COP27 finner sted under det de omtaler som en menneskerettskrise i landet, og mener egyptiske myndigheter aktivt forsøker å dekke over dette.
Det er knapt noe rom for uavhengige og kritiske sivilsamfunnsorganisasjoner, og opposisjon og kritikk av myndighetene blir slått hardt ned på. Mange er fengsla for sine meninger og legitime politiske handlinger. Flere nettsteder er stengt (inkludert hjemmesidene til lokale MR-organisasjoner) og det har vært en stor økning i bruk av dødsstraff de siste årene.
For at vi skal lykkes med å løse klimakrisa er vi avhengig av at folk kan engasjere seg fritt og holde myndigheter og selskaper til ansvar. I Egypt finnes ikke noe fritt rom for dette, og Human Rights Watch har rapportert hvordan kritisk miljøarbeid blir forhindret. Protester er i praksis forbudt. Human Rights Watch rapporterer også om at egyptiske myndigheter i prosessen med å tilby engangsakkreditering til COP27 for lokale organisasjoner ikke synes å ha gjort dette på en åpen og transparent måte, slik at kritiske organisasjoner har blitt utelatt.