Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:108 (2022-2023)
Innlevert: 13.10.2022
Sendt: 14.10.2022
Besvart: 20.10.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Som følge av at regjeringen i stor grad går vekk fra øremerkede tilskudd, og heller oppretter potter med tilskudd som man må søke på fra år til år, hvordan tror statsråden der er med på å skape forutsigbarhet for viktige bidragsytere i helsesektoren?

Begrunnelse

Regjeringen har gått i større grad vekk fra å øremerke tilskudd, og har heller opprettet søknadsbaserte potter organisasjoner, virksomheter og stiftelser i helsesektoren kan søke seg til. Konsekvensen er at mange som har nytt av statlige tilskudd til viktige bidrag i helsesektoren ikke lenger har forutsigbare overføringer, men må leve med summene de får fra år til år. Det skaper uforutsigbarhet for de det gjelder. Både for administrativ drift som rekruttering og leieforhold, og for brukere og ansatte. Når de i tillegg skal gjennom en søknadsprosess, vil heller ikke midlene være overført før et godt stykke inn i året, og man kan derfor måtte stå uten midler i flere måneder.
Eksemplene på viktige bidrag som mister støtten sin er mange. Mental Helses hjelpetelefon er et viktig lavterskeltilbud innen psykisk helse, som særlig jobber mot ungdom og preventivt. Mental Helses bidrag i et samfunn der psykisk uhelse blir en stadig større utfordring, er stort og viktig, men nå mister de tilskuddene sine. Et annet eksempel er Andreas Hus i Kristiansand. I januar skal de åpne senteret sitt som driver med barnepalliasjon, og som gir et viktig tilbud til døende barn og deres pårørende. Nå har de mistet det øremerkede tilskuddet.
Regjeringens holdning til økonomiske tilskudd setter de viktige bidragsyterne i en umulig situasjon. Bidragsyterne trenger støtte og forutsigbarhet – ikke kutt i tilskuddene og en uforutsigbar fremtid.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Tilskudd er kraftfulle virkemidler, og denne regjeringen ønsker at det fra start skal være tydelig at vi ønsker å bruke de samlede ressursene mest mulig effektivt på veien mot rettferdig fordeling og sosial utjevning.
Det er en hovedregel i økonomiregelverket for staten at tilskudd skal gis fra en tilskuddsordning der en bevilgning blir utlyst og fordeles på flere mottakere på grunnlag av åpne søknadsprosesser og kjente tildelingskriterier. En tilskuddsordning bidrar dermed til å ivareta verdier som likebehandling, transparens og etterprøvbarhet i forvaltningen.
Over flere år har vi sett at unntaksbestemmelsen har blitt brukt hyppigere for å øremerke tilskudd til enkelte navngitte organisasjoner uten konkurranse. Denne regjeringen ønsker ikke at det er lobbyvirksomhet som skal avgjøre hvem som mottar tilskudd fra staten. Den økte andelen med øremerkinger har ført til at det har blitt stadig mindre penger til de søknadsbaserte ordningene. Vi vil ha åpne søknadsprosesser og tilskuddsordninger som alle aktuelle søkere kan søke fra. Vårt klare utgangspunkt er at alle bør ha lik anledning til å konkurrere om tilskuddsmidler.
Det må være kvaliteten på tilbudet som avgjør hvor mye midler man får. Det vil gi større likebehandling. Det vil også gi mer forutsigbarhet for hele frivilligheten, og ikke bare de organisasjonene som er inne på statsbudsjettet. Tilbudene til brukerne blir bedre når institusjoner, organisasjoner og stiftelser må spisse og tydeliggjøre omtalen av sine tilbud og rapportering på måloppnåelse. Det gjøres best ved søknadsbaserte tilskuddsordninger.
Og så forstår jeg at de navngitte mottakerne i statsbudsjettet helst skulle hatt beskjed om endringene god tid i forveien. Prosessen med statsbudsjettet er imidlertid slik at regjeringen presenterer statsbudsjettet i sin helhet, og vi legger det fram for Stortinget først. Det er derfor krevende med en åpen dialog i forkant.
Departementet arbeider nå, i samarbeid med Helsedirektoratet, for å utarbeide og justere relevante tilskuddsregelverk. Vårt mål er å utlyse og utbetale tilskudd så fort som overhodet mulig. Vi ønsker dialog om hvordan vi kan sørge for at tilskuddsordningene treffer best mulig, og at det blir både enkelt og ubyråkratisk å søke om tilskudd.