Skriftlig spørsmål fra Himanshu Gulati (FrP) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:212 (2022-2023)
Innlevert: 23.10.2022
Sendt: 24.10.2022
Besvart: 28.10.2022 av kunnskapsminister Tonje Brenna

Himanshu Gulati (FrP)

Spørsmål

Himanshu Gulati (FrP): Mottok departementet mange rapporteringer fra statsforvalterne (ev. fra hvor mange statsforvaltere) vedrørende situasjonen for skoleelever fra streiken begynte frem til regjeringen selv ba om slike rapporteringer den 17.september, og hvor mange statsforvaltere sendte inn slike rapporteringer om streikens konsekvenser før departementet kom med sin bestilling?

Begrunnelse

Lærerstreiken varte i nesten 16 uker før den ble avsluttet ved tvungen lønnsnemnd i slutten av september.
I den ordinære spørretimen på Stortinget den 19. oktober stilte representant Abid Raja kunnskapsministeren spørsmål om hun først ba (blant annet) statsforvalterne om rapportering på lærerstreikens konsekvenser for elevene etter at NRK den 16. september meldte (evt. skulle lage mediesak om) at departementet verken hadde mottatt eller bedt om slike rapporteringer.
I sitt svar viste statsråden blant annet til at statsforvalterne har et stående oppdrag om å følge med på situasjonen i skolene og barnehagene til enhver tid, og således ikke trenger en særskilt bestilling for å melde fra om bekymringsverdige forhold.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Som representanten viser til, har statsforvalterne et stående oppdrag om å til enhver tid følge med på situasjonen i barnehager og skoler, og det gjelder selvsagt også under en streik. Statsforvalterne informerer Utdanningsdirektoratet, som igjen rapporterer til Kunnskapsdepartementet, dersom det er grunn til å rapportere om noe særskilt. Kunnskapsdepartementet har jevnlig dialog med Utdanningsdirektoratet og får informasjon fra direktoratet utover svar og rapporter på skriftlige bestillinger. Det er også slik at Utdanningsdirektoratet har både muntlig og skriftlig kontakt og jevnlige møter med statsforvalterne.
16. september mottok Kunnskapsdepartementet rapport fra Utdanningsdirektoratet om konsekvensene av redusert eller bortfalt tilbud til elever, lærlinger og voksne som følge av streiken. Rapporten var basert på Utdanningsdirektoratets dialog med statsforvalterne.